Arrestaties in cokezaak Rotterdamse haven

De politie eenheid Rotterdam en het Openbaar Ministerie zeggen zeven mannen te hebben aangehouden die in een criminele organisatie van Zuid-Amerika cocaïne de Rotterdamse haven zouden hebben binnengesmokkeld.

200 kilo

Maandag zijn op een industrieterrein in Zevenbergen door door een arrestatieteam vier mannen aangehouden. Onder hen was de chauffeur van een truck die een container vervoerde met daarin dozen met blikken vis. Tussen de vis zat 200 kilo cocaïne. De container was in juni vanuit Ecuador aangekomen in de haven van Rotterdam. Het rechercheteam vermoedt dat de organisatie vaker partijen cocaïne heeft ingevoerd.

Bulgarije

Tegelijkertijd werden maandag in twee bedrijfspanden en vier woningen in Rotterdam Zuid en Ridderkerk invallen gedaan. In één van de bedrijfspanden werd een vijfde man aangehouden. Bij de doorzoekingen werden diverse voertuigen, telefoons en andere zaken in beslag genomen. Een zesde verdachte werd woensdag aangehouden. Een zevende verdachte vluchtte naar Bulgarije maar is inmiddels ook aangehouden.

Bewaring

De in Nederland aangehouden verdachten zijn mannen van 22 tot 59 jaar en afkomstig uit Rotterdam, Dordrecht en de gemeente Binnenmaas of zonder vaste woon- of verblijfplaats. De medewerker van het transportbedrijf is een 38-jarige Rotterdammer. De naar Bulgarije gevluchte man is 34 en komt eveneens uit Rotterdam. Inmiddels heeft het OM verzocht de man uit te leveren.

De andere verdachten zijn donderdag en vrijdag voorgeleid. Vijf van hen zijn door de rechter-commissaris voor 14 dagen in bewaring gesteld. De chauffeur is door de rechter-commissaris op vrije voeten gesteld. Hij blijft wel verdachte.

Reguliere handel

Het onderzoek werd opgestart nadat een jaar gelden informatie was binnengekomen over een van de verdachten. Het afgelopen jaar deed de recherche van de Zeehavenpolitie Rotterdam onder leiding van een officier van justitie onderzoek. In het onderzoek kwam vervolgens een inmiddels aangehouden medewerker van een Rotterdams transport- en expeditiebedrijf in Rotterdam naar voren. Het onderzoeksteam ontdekte dat hij een cruciale rol had. De cocaïne werd namelijk bijgepakt in containers met een reguliere handel voor bona fide afnemers. Maar deze man maakte het mogelijk dat informatie over de containers waar de cocaïne in zat, terecht kwam bij de mensen die de drugs invoerden. Zo kon hij ervoor zorgen dat containers zo vanaf haventerminals vervoerd werden, dat de drugs er onderweg uit gehaald konden worden. In een aantal gevallen gingen de containers ook door naar een bedrijventerrein in Moerdijk om ze daar leeg te halen.