Arrestaties in corruptieonderzoek Sint Maarten

Op Sint Maarten is maandagochtend plaatselijke tijd de 35-jarige eigenaar van beveiligingsbedrijf Checkmate Security gearresteerd. Rechercheurs deden invallen op verschillende plaatsen op het eiland.

Corruptie

De man is verdachte in een onderzoek naar belastingfraude, valsheid in geschrifte en witwassen. Zijn bedrijf doet de beveiliging van het havenbedrijf van Sint Maarten. Op het Franse deel van het eiland is een jacht in beslag genomen.

Het team bestrijding ondermijning (TBO) van het recherche samenwerkingsteam (RST) bestrijdt corruptie en fraude op Sint Maartenen wordt vanuit Nederland ondersteund. Dit jaar zijn 55 extra Nederlandse rechercheurs aan het werk gegaan op de Nederlandse Antillen.

Ondermijning

De verdachte is een jeugdvriend van Frans Richardson, de leider van de USP, die deel uit gaat maken van een nieuwe regeringscoalitie. De Volkskrant meldt op basis van bronnen dat de verdachte geld zou hebben gedoneerd aan een politicus om stemmen mee te kopen voor de verkiezingen in september dit jaar. Politicus O’Neal Arrindell zou zijn inmiddels ook zijn aangehouden.

Op het kleinschalige Sint Maarten (50.000 inwoners) zijn corrupte relaties tussen criminelen, leden van het openbaar bestuur en bedrijfsleven een ernstig probleem dat moeilijk uit te roeien valt. De Nederlandse overheid noemt dit ondermijning van bestuur en economie en probeert de laatste jaren actief hiertegen op te treden. Sint Maarten is een zelfstandig land binnen het Koninkrijk.

Werknemers van Checkmate Security waren eerder dit jaar verdachte in een onderzoek naar een schietpartij nadat er onenigheid was ontstaan over een drugsdeal.

In augustus waren er doorzoekingen bij directeur Emsley Tromp van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten.