Mensenhandel-zaak in Haagse rosse buurt (VIDEO)

In een internationaal door Europol gecoördineerde actie van de Koninklijke Marechaussee en de Hongaarse politie zijn dinsdag in het noorden van Hongarije drie mannen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij uitbuiting van prostituees in Den Haag.

Arrestatiebevel

Ze worden verdacht van het uitbuiten van vrouwen in de raamprostitutie in de Geleenstraat en de Doubletstraat in Den Haag. Dat heeft het landelijk parket dinsdag bekendgemaakt. Voor de drie mannen had het landelijk parket een Europees arrestatiebevel uitgegeven. De verdachten zijn een vader en zoon van 52 en 37 en een man van 28 jaar. Naar verwachting komen ze snel naar Nederland.

Spoed

Rechercheurs van de marechaussee zochten dinsdagmorgen op vier adressen in De Haag in onder meer de Geleenstraat naar bewijzen voor de mensenhandel. Over de misstanden in de seksinrichtingen is door de marechaussee een bestuurlijke rapportage uitgebracht aan de gemeente Den Haag. Op basis daarvan heeft burgemeester Van Aartsen ‘met spoed’ twee grote raamprostitutiepanden in de Geleenstraat gesloten. Het Regionaal Informatie en Expertisecentrum Den Haag (RIEC) werkt mee aan de bestuurlijke en fiscale aanpak van de mensenhandelaren. Vermoedelijk worden de beheerders en exploitanten van de betrokken seksinrichtingen ook vervolgd voor de uitbuiting van de misleide vrouwen.

Aangifte

Het onderzoek naar de mensenhandel begon in 2014 met de aangifte van een Hongaarse vrouw tegen de vader en zoon vanwege mensenhandel. De jonge vrouw verklaarde dat zij onder dwang in de prostitutie had moeten werken. Zij zou drie jaar in de prostitutie hebben gewerkt en nooit haar eigen verdiensten hebben mogen houden. Per dag moest ze 600 tot 700 euro verdienen.

Klappen

Volgens het dossier werd ze, wanneer ze niet wilde werken omdat ze ziek was, uitgescholden, bedreigd en kreeg ze klappen. Mocht ze niet genoeg verdienen dan, zo werd haar verteld, zou ze in zee worden gegooid. De mensenhandelaren zouden de opbrengsten van vele tienduizenden tot meer dan honderdduizend euro uit de gedwongen prostitutie hebben uitgegeven aan marihuana, cocaïne, parfum, sieraden, auto’s, kostbare paarden en huizen in Hongarije.

Strenge controle

De verdachten zouden een strenge controle op verschillende vrouwen uitoefenen om hen in de prostitutie te houden. Voor de vrouwen telde een week zeven werkdagen van half elf ’s ochtends tot middernacht en op vrijdag en zaterdag tot één uur ’s nachts. Bij de doorzoekingen in Den Haag is beslag gelegd op een computer, sim-kaarten en (financiële) administratie. De Hongaarse politie doorzocht in de oude mijnwerkersstad Salgotarjan acht woningen, waaronder die van de verdachten.

Beslag

Ook is op verzoek van het landelijk parket beslag gelegd op de woningen van de verdachten. Inmiddels is een financieel onderzoek gestart om het crimineel verkregen vermogen te ontnemen. Twee vermoedelijke slachtoffers van mensenhandel zijn dinsdagmorgen opgevangen door hulpverleners van de organisatie CoMensha. De Nederlandse en Hongaarse politie- en justitiediensten werken in het onderzoek samen in een joint investigation team.

Meer berichten over Hongaarse mensenhandelzaken:

Eis: ruim twee jaar tegen vrouwelijke pooiers

Zes Hongaarse vrouwenhandelaren veroordeeld

Groot onderzoek gedwongen prostitutie

Hongaren prostitueerden Roma-vrouwen

OM eist vijf jaar cel uitbuiting prostituees