Arrestaties in Costa Rica voor NL’se cokevondst

De politie in Costa Rica heeft zeven personen opgepakt die waarschijnlijk lid waren van een criminele organisatie die coke smokkelde. Het onderzoek startte nadat vorig jaar 3,5 ton cocaïne in een container uit Costa Rica werd onderschept in de Rotterdamse haven. De groep zou samenwerken met de Italiaanse maffiaclan ‘Ndrangheta.

De groep smokkelde cocaïne vanuit Costa Rica met een bedrijf dat ananas en cassave exporteerde als dekmantel. De groep zou nauw verbonden zijn aan een tak van de ‘Ndrangheta in New York. Daar werd in maart een groep gepakt met als hoofdkantoor een pizzeria.

Coke naar Nederland en België

Van de zeven mannen die zijn opgepakt, hebben er vijf de Costa Ricaanse nationaliteit. De andere twee komen uit Cuba. Er zijn tien huiszoekingen verricht.

Volgens de aanklager in Costa Rica is het afgelopen jaar zo’n 3,7 ton Costa Ricaanse cocaïne onderschept in Nederland, België en de Verenigde Staten. De grootste vondst werd gedaan in de Rotterdamse haven, waar ruim 3.000 kilo coke tussen de cassave was verstopt.

Ook arrestaties in Italië

In maart werd de eigenaar van de pizzeria in New York opgepakt. Twee maanden later arresteerde de Italiaanse politie 13 personen die tot de Europese tak van het netwerk behoorden. Eén van hen zou regelmatig tussen Europa, de Verenigde Staten en Costa Rica reizen om de zaakjes van de restauranteigenaar op orde te brengen.

De rechtszaak tegen de eigenaar van de pizzeria begint op 4 april. Als hij, zijn vrouw en zoon schuldig worden bevonden, riskeren ze een gevangenisstraf van 15 jaar.