Arrestaties voor drugsroute Mexico-Europa

Spanje heeft vier leden van het Mexicaanse Sinaloa-kartel opgepakt omdat zij een drugsroute naar Europa opzetten. Volgens de politie zou Spanje het doorvoerland worden voor drugs naar de rest van Europa. De vier zijn opgepakt bij hotels in Madrid.

De arrestaties werden gedaan in samenwerking met de FBI. De vier verdachten werden al enige tijd door Amerika gezocht in verband met drugshandel en het witwassen van geld. Onder de arrestanten is ook Jesus Gutierrez Guzman (foto), de neef van Joaquin ‘El Chapo’ Guzman, de leider van het Sinaloa-kartel. De politie hoopt informatie van hem te krijgen over de verblijfplaats van Joaquin Guzman.

De aanleiding van de arrestaties was de eerste lading van 373 kilo cocaïne die eind juli werd onderschept in de Spaanse havenstad Algeciras. Ook zouden er lege ’testcontainers’ zijn verscheept. De Verenigde Staten ving een jaar geleden al op dat Sinaloa een lijn naar Europa wilde opzetten. Spanje moest het doorvoerland worden voor verschillende Europese landen. In samenwerking met de Spaanse politie is uitgezocht wie er met het project bezig waren.

In Mexico heeft de arrestatie voor veel ophef geleid, omdat een foto is opgedoken waarop een van de mannen naast Enrique Pena Nieto, die in juli de persidentsverkiezingen won, staat. Volgens Nieto’s partij is de de arrestant lid van de partij, maar heeft hij niet deelgenomen aan de verkiezingscampagne. Er zouden tijdens de campagne duizenden foto’s zijn gemaakt van de presidentskandidaat met partijleden, wat niet wil zeggen dat zij een goede relatie hebben.

Het onderwerp ligt gevoelig, omdat oud-president Felipe Calderon heeft gesuggereerd dat Nieto deals wil sluiten met drugskartels. Nieto ontkent dat hij dat ooit zou doen.

Lees ook:

El Chapo wil stad veroveren

President Mexico: ‘drugsoorlog werkt niet’

Drugslijn Mexico-Nederland-Italië opgerold

Dossier Mexico op Crimesite