Arrestaties in grote coke-zaak (UPDATE)

Arrestatieteams van de politie hebben dinsdagochtend op diverse plaatsen in het land tien verdachten van grootschalige cokesmokkel via de Rotterdamse haven aangehouden. Uiteindelijk werden in Rotterdam en Amsterdam verdachten aangehouden, allen mannen van tussen de 23 en 53 jaar oud en afkomstig uit Amsterdam, Rotterdam en Turkije. Video na de break.

Naar de drugssmokkel werd onderzoek gedaan door de recherche van de Rotterdamse Zeehavenpolitie onder leiding van een officier van justitie van het OM in Rotterdam. Gaande het onderzoek bleken er raakvlakken te zijn met een onderzoek onder leiding van het landelijk parket. In beide onderzoeken werd besloten dinsdag tot de aanhoudingen over te gaan.

700 kilo

De mannen die werden aangehouden in het Rotterdamse onderzoek worden ervan verdacht gedurende langere tijd bijna 700 kilo cocaïne van Zuid-Amerika naar Europa te hebben gesmokkeld. Bij doorzoekingen in woningen en een garage werden meerdere vuurwapens gevonden. Ook werden enkele duizenden euro’s gevonden. Dat geld is in beslag genomen, evenals auto’s, waardevolle sieraden en andere luxe goederen. Een leidende rol was vermoedelijk weggelegd voor twee Turkse broers van 43 en 47 jaar uit Barendrecht. Zij maakten afspraken en onderhielden contacten met leveranciers en afnemers van cocaïne.

Turkse organisatie

Het onderzoek naar de drugshandel richt zich op een overwegend Turkse organisatie, die zijn uitvalsbasis had in een café in Rotterdam-Zuid. Bij de doorzoeking van de woningen van de verdachten en het café is beslag gelegd op 13 (doorgeladen) vuurwapens, waaronder een Kalasjnikov AK-47 aanvalsgeweer. Daarnaast zijn meer dan 300.000 euro contant geld, personenauto’s, dure horloges, mobiele telefoons, administratie, een cocaïnepers in beslag genomen.

Engeland

In het onderzoek is nauw samengewerkt met het National Crime Agency in Engeland, waar drie verdachten zijn aangehouden vanwege drugshandel. Het onderzoek kent ook raakvlakken met een drugsonderzoek onder leiding van het Openbaar Ministerie Rotterdam, waarin gisteren aanhoudingen zijn verricht.

Italiaans restaurant

In het witwasonderzoek staat een Italiaans restaurant in Vlaardingen centraal. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een gemeenschappelijk rechercheteam van de politie en de FIOD. Het restaurant werd vermoedelijk gebruikt als kantoor voor het ondergronds bankieren. Er zouden klanten met grote geldbedragen in en uit hebben gelopen. In het onderzoek zijn eerder bij koeriers en in een woning 2,3 miljoen euro in beslag genomen.

Wietkwekerij

In Vlaardingen, Schiedam en Den Bosch zijn gisteren drie Irakezen aangehouden, die vermoedelijk betrokken zijn bij het witwassen van geld dat afkomstig is uit de drugshandel. Bij de doorzoeking van 10 woningen en drie bedrijfspanden, waaronder het restaurant in Vlaardingen, is beslag gelegd op 200.000 euro cash en personenauto’s. Verder is in Capelle aan den IJssel een hennepkwekerij met 250 volgroeide planten ontmanteld.

Aan de actie is gisteren deelgenomen door meer dan 300 politiemensen en rechercheurs van de FIOD. De verdachten worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.