Arrestaties invoer honderden kilo’s coke

In een internationaal onderzoek naar de grootschalige import van cocaïne heeft de politie in opdracht van het Landelijk Parket dinsdagmorgen zeven mannen aangehouden. Volgens het OM, die uitgaat van een criminele organisatie, is deze groep ook betrokken bij de schietpartij in het Belgische Limburg. In januari werd daar een vrachtwagen klemgereden en beschoten met kalasjnikovs. 

Een arrestatieteam verraste dinsdagmorgen een van de verdachten, die sliep met een pistool dat was doorgeladen met zogenoemde hollow-point munitie onder zijn kussen. De verdachten zijn aangehouden in Rotterdam, Schiedam, Den Haag, Leiden, Tilburg en Oijen.

Honderden kilo's coke

Vorige week kreeg de politie zicht op een partij bananen die via de haven van Antwerpen naar Nederland onderweg was. Bij een controle van de container is ongeveer 285 kilo cocaïne ontdekt. De chauffeur van het transport is vorige week woensdag aangehouden. In april is in de Rotterdamse haven 114 kilo coke aangetroffen in een container met hout uit Chili, zo meldt het OM.

 

Het onderzoek bracht verder aan het licht dat de verdachten vermoedelijk bezig zijn geweest met een drugstransport vanuit Colombia naar Nederland. Een partij cocaïne zou worden verscheept onder een deklading met bananen. Een van de verdachten reisde in april 2013 zelf naar Colombia om orde op zaken te stellen in verband met de vertraging van het drugstransport. Tijdens een controle in de haven van Santa Marta is op 16 mei een zending van 80 kilo cocaïne onderschept. Deze partij was vermoedelijk bestemd voor de verdachten in Nederland, aldus het OM.

Overval drugstransport

Verder werd in januari een nietsvermoedende vrachtwagenchauffeur in Belgisch Limburg klemgereden, overvallen en beschoten met Kalasjnikovs. De overvallers hadden het voorzien op een partij cocaïne in zeecontainers met artisjokken uit Peru. Een week later kon in Nederland een verdachte van deze drugsoverval worden aangehouden.

Bij 23 doorzoekingen van woningen en kantoorpanden is beslag gelegd op computers, administratie, contant geld, een vuurwapen, kogelwerende vesten en bivakmutsen.

Lees ook:

Aanhouding voor overval coke-transport