Arrestaties voor miljoenen-kunstroof in Madrid

De Spaanse politie heeft zeven verdachten opgepakt die betrokken zouden zijn bij de roof van vijf kunstwerken uit een privéwoning in Madrid. De werken zouden 25 miljoen euro waard zijn. De schilderijen zijn bij de arrestaties niet teruggevonden, zo meldt de Spaanse politie.

Fototoestel

De verdachten kwamen in beeld nadat er foto’s opdoken met daarop de gestolen doeken. De betrokkenen hadden die met een gehuurd fototoestel gemaakt. De politie wist te achterhalen wie het toestel had gehuurd op het moment dat de foto’s werden genomen.

Eén van de verdachten is degene die het toestel had gehuurd. Ook zijn een kunsthandelaar en diens zoon opgepakt.

De schilderijen die uit het huis werden gestolen, zijn van de Britse schilder Francis Bacon. Daarnaast gingen de dieven er ook vandoor met een kluis met daarin onder meer muntverzamelingen en juwelen.

Alarmsysteem uitgeschakeld

De eigenaar van de schilderijen was een oude vriend van Bacon, die de werken na de dood van de kunstenaar had gekregen. Ze hingen bij hem in huis. Toen de man even weg was, wisten de dieven het alarmsysteem uit te schakelen. Ze konden de werken meenemen zonder sporen achter te laten.

De buren hebben niets van de roof gemerkt, en in het huis hangen geen bewakingscamera’s. Vermoedelijk heeft een van de daders de eigenaar gevolgd zodat hij zijn handlangers kon waarschuwen als die weer naar huis ging.

Belangrijkste schilder

De werken zijn miljoenen waard; Bacon wordt gezien als een van de belangrijkste schilders uit de 20e eeuw. Een van zijn werken werd in 2013 voor 142 miljoen dollar verkocht. Alleen een schilderij van Pablo Picasso was meer waard: dat ging voor 160 miljoen dollar onder de hamer.

De schilderijen kunnen waarschijnlijk dan ook niet erg makkelijk verkocht worden: ze zijn erg herkenbaar.