Arrestaties om aanslag Telegraaf-gebouw (UPDATE3 VIDEO)

Verschillende arrestatieteams doen sinds maandagochtend vroeg invallen  op diverse plekken in Nederland. Daarbij zijn 12 personen aangehouden, in Amsterdam, Utrecht en Den Haag, variërend in leeftijd van 20 tot 27 jaar. De invallen houden verband met de aanslag op het gebouw van de Telegraaf, juni vorig jaar.

De politie bevestigt aan RTL Boulevard dat er twee ‘groepen’ verdachten zijn aangehouden. Zes verdachten die direct bij de aanslag betrokken waren en zes verdachten die faciliteerden. De man die vermoedelijk de auto tegen de gevel van het Telegraaf-gebouw reed is ook opgepakt.

Ook zijn er woningen, loodsen en garageboxen doorzocht in Zwanenburg, Houten, Utrecht, Den Haag, Diemen, Lijnden, Zaandam, Nieuwegein en Amstelveen. Daarbij zijn onder andere een auto, kentekenplaten, gps-trackers, cash, motoren en gestolen scooters in beslag genomen.

De actie op maandagochtend is wekenlang voorbereid en wordt uitgevoerd door de Dienst Speciale Interventies. Die specialistische teams zijn ingezet omdat een deel van de verdachten vuurwapengevaarlijk zou zijn.

Hieronder beelden van de politieactie:

Jerrycans vol benzine

De aanslag op het gebouw van de Telegraaf gebeurde door met een auto tegen de pui van het pand aan de Basisweg in Amsterdam te rijden. De laadruimte van de auto was gevuld met jerrycans vol benzine. Die werd door een nog onbekende persoon vervolgens in de brand gestoken. Bij de aanslag vielen geen gewonden, wel ontstond er grote materiële schade.

Ridouan Taghi

Volgens de Telegraaf zelf zit crimineel  Ridouan Taghi achter de aanslag. Mogelijk omdat de krant verschillende malen uitgebreid heeft gepubliceerd over de man uit Vianen, die inmiddels op de Nationale Opsporingslijst staat. De organisatie van Taghi heeft volgens het Openbaar Ministerie verschillende liquidaties georganiseerd, waaronder die van  Hakim Changachi (een vergissing, op 12 januari 2017), Samir Erraghib (7 april 2016) en Ranko Scekic (22 juni 2016). Voor de gouden tip die leidt tot de opsporing van Taghi en zijn kompaan Saïd Razzouki looft de politie 100.000 euro uit.

Panorama

Een paar dagen voor de aanslag op het gebouw van de Telegraaf werd het kantoor van Pijper Media in Amsterdam met een raketwerper beschoten. Pijper is de uitgever van onder andere Revu en Panorama. Voor die aanslag zitten inmiddels verschillende verdachten vast.