Arrestaties om corruptie bij bouwbedrijf A’dam

De fiscale opsporingsdienst FIOD heeft woensdagmorgen een Amsterdamse projectontwikkelaar en twee bestuurders van een bouwbedrijf aangehouden, op verdenking van corruptie. Twee bedrijfspanden in Amsterdam en een woning in Badhoevedorp zijn doorzocht.

500.000 euro

De FIOD en het functioneel parket vermoeden dat het bouwbedrijf als tegenprestatie voor het verkrijgen van een opdracht ten minste 500.000 euro heeft geïnvesteerd in de sportcarrière van de zoon van de projectontwikkelaar. Dat “sponsorgeld” werd via een verhullende constructie tussen de projectontwikkelaar en het bouwbedrijf betaald. De projectontwikkelaar betaalde dit bedrag als kosten aan het bouwbedrijf, die het bedrag door stortte aan een stichting van de projectontwikkelaar als ware het sponsorgeld, aldus de FIOD.

Het onderzoek is gestart na een melding van een accountant bij de Financial Intelligence Unit.

Hillen & Roosen

De Telegraaf schrijft dat het gaat om topman Cor M. van Mul Projectontwikkeling in Amsterdam-Zuid en twee directeuren van bouwbedrijf Hillen & Roosen in Amsterdam-Buitenveldert: Jan V. (58) en Pieter W. (51). Een woordvoerder van Hillen & Roosen was naar eigen zeggen aanwezig bij de arrestatie van Jan V..

De opdracht in kwestie is volgens de krant de Wibautveste, een luxe woontoren met huur- en koopwoningen aan de Wibautstraat in Amsterdam, die in 2014 werd opgeleverd.

De sportcarrière zou die van de zoon van Cor M. zijn. Hij is coureur in het GT3-racingteam van Lamborghini.