Arrestaties om diefstal 24 miljoen euro aan bitcoins (UPDATE)

In Nederland en Groot-Brittannië zijn zes mensen aangehouden in verband met een diefstal ter waarde van 24 miljoen euro aan bitcoins. Volgens Europol zijn er in Amsterdam, Rotterdam, en in Charlcombe, Lower Weston and Staverton personen gearresteerd.

Twee mannen van 21 en 26 jaar zijn in Rotterdam aangehouden op verdenking van witwassen. In Amsterdam is een 19-jarige vrouw opgepakt, zij wordt ook verdacht van witwassen.

Ten minste 4.000 bezitters van bitcoins in twaalf landen zijn slachtoffer van de verduistering. Europol verwacht dat dit aantal nog zal groeien.

Het onderzoek richt zich op het zogeheten “typosquatting”. Daarbij wordt een bekende marktplaats voor cryptogeld “gespoofd”. Gebruikers denken dat ze inloggen op de exchange maar geven in werkelijkheid criminelen toegang tot hun eigen bitcoin-wallet.

Het onderzoek is al voor 2018 begonnen in Groot-Brittannië. Sporen leidden naar Nederland. Vanaf februari 2018 was er operationele samenwerking tussen politiediensten in de verschillende betrokken EU-landen.