Arrestaties om mensenhandel

In een gezamenlijke actie van politie en Openbaar Ministerie (OM) in Nederland en Litouwen zijn dinsdag in Amsterdam drie mannen en een vrouw aangehouden vanwege mensenhandel, verkrachting en bedreiging. Het gaat om een 35-jarige Litouwer en twee Albanenzen van 35 en 37 jaar. En de vrouw is een 25-jarige Litouwse uit Alkmaar.

Bij doorzoekingen van de woningen van de verdachten in Amsterdam, Alkmaar en in Litouwen is beslag gelegd op gsm's, laptops, bankpassen, pepperspray, documenten, vijf personenauto's en bijna 30.000 euro contant geld, zo meldt het OM.

Het onderzoek naar de verdachten kwam begin dit jaar op gang met een melding bij Meld Misdaad Anoniem. De anonieme melder gaf informatie over een Litouwse pooier die meisjes uit Litouwen dwong te werken in de raamprostitutie in Utrecht, Den Haag en Alkmaar. De vrouwen zouden worden bedreigd en mishandeld wanneer zij niet genoeg geld verdienden.

Volgens het OM zijn vermoedelijk minstens dertien vrouwen slachtoffer geworden van mensenhandel. De aangehouden Litouwse is inmiddels weer vrijgelaten maar is nog wel verdachte.