Arrestaties onderzoek coke-transporten

In een groot onderzoek naar coketransporten van Zuid-Amerika naar Nederland heeft de politie dinsdag vier verdachten gearresteerd. Zij zouden volgens justitie voorbereidingen hebben getroffen om een grote partij cocaïne vanuit Zuid-Amerika naar Nederland te verschepen. Zeecontainers met meloenen zouden als dekmantel fungeren. Deze zaak heeft een link met een groot onderzoek naar coketransporten met een zeilschip (foto).

De vermoedelijke opdrachtgever voor het coketransport is een 27-jarige man die dinsdag werd aangehouden in zijn ouderlijke woning in Heemstede. Onder het matras in zijn slaapkamer vond de politie een geladen vuurwapen.

Fruitbedrijf

De opdrachtgever zou volgens het Openbaar Ministerie (OM) twee medeverdachten van 53 en 49 jaar uit Almere hebben ingeschakeld om het drugstransport te organiseren. Dit tweetal onderhield onderling intensief contact over de voorbereiding van het coketransport.

‘Het plan was om in Brazilië een fruitbedrijf op te zetten, dat als dekmantel moest fungeren. Via het Braziliaanse bedrijf zouden zeecontainers met cocaïne tussen de meloenen naar Europa worden verscheept’, aldus het OM.

Zeilschip

De 53-jarige verdachte uit Almere werd in januari al aangehouden in een ander coke-onderzoek, waarbij er ladingen cocaine met een zeilschip van Zuid-Amerika naar Nederland zouden worden verscheept. Die zaak is een onderdeel van dit complete onderzoek naar coketransporten.

Opdracht

Dinsdag is in Rotterdam nog een 37-jarige verdachte aangehouden die in opdracht van de vermoedelijke organisatie naar Brazilië is gereisd om daar een fruitbedrijf van de grond te krijgen. Daarnaast werd in de Limburgse gemeente Leudal een 44-jarige vrouw aangehouden. Zij is waarschijnlijk een vertrouwenspersoon van de 27-jarige opdrachtgever.

Wapens

Bij doorzoekingen in vijf woningen zijn in totaal drie vuurwapens, munitie, een ploertendoder en een jammer in beslag genomen. Verder heeft de politie beslag gelegd op computers, drie exclusieve horloges en drie auto's, waaronder een Mercedes.