Arrestaties voor seks-afpersing

De politie heeft eerder deze maand een 30-jarige man uit Amsterdam en een 27-jarige man uit Zaandam aangehouden. Ze worden ervan verdacht 34 mannen, verspreid over heel Nederland, te hebben afgeperst door te dreigen seksueel getinte filmpjes op internet te zetten. 

De afgeperste mannen variëren in leeftijd van 20 tot 50 jaar. De verdachten hebben inmiddels een bekentenis afgelegd.

Filmpjes

De twee verdachten gingen steeds op dezelfde manier te werk. Eerst benaderden ze de slachtoffers op internet, via datingsites of advertentiesites. Na verloop van tijd lieten ze filmpjes zien van iemand die zich uitkleedde en vroegen de slachtoffers hetzelfde te doen en zich voor de camera te bevredigen. De gestreamde beelden namen ze vervolgens stiekem op. Na de livesessies kregen de slachtoffers een linkje toegestuurd naar het opgenomen filmpje met de mededeling dat ze moesten betalen, anders zouden de filmpjes online worden gezet en zouden familie en vrienden daarvan op de hoogte worden gesteld. Sommige slachtoffers betaalden, bij sommige anderen, die dat weigerden werd daadwerkelijk filmmateriaal vindbaar online gezet.

Aangifte

Nadat twee slachtoffers zich in augustus bij de politie meldden, werd een onderzoek onder de naam Ripley gestart. Dat leidde tot de twee, nu aangehouden, mannen uit Zaandam en Amsterdam.

In het onderzoek zijn ook twee vrouwen van 20 en 52 jaar uit Amsterdam aangehouden. Zij worden verdacht van witwassen van de opbrengsten van de afpersing.