‘Arrestatieteam in de buurt bij moord Hillis’ (UPDATE)

Een opvallend interview deze week in Panorama met de gewezen crimineel Donald Groen. Hij vertelt dat hij zeer op zijn hoede was dat de politie met microfoons gesprekken die hij voerde met de in 2011 vermoorde Stanley Hillis zou kunnen opnemen.

Kouwe Ouwe

Het stuk is een voorpublicatie uit het boek De Kouwe Ouwe over het leven van crimineel Stanley Hillis dat eind volgende week verschijnt. Donald Groen had op de dag van de moord om 12.00 een afspraak met Hillis. Toen hij op op 21 februari 2011 arriveerde in de Fizeaustraat in Amsterdam-Oost was Hillis net doodgeschoten.

Afgesproken plek

Groen praat in Panorama voor het eerst over de moord op Hillis. Hij vertelt dat hij met Hillis middels een aparte telefoon contact hield en dat wanneer ze spraken over de ‘afgesproken plaats’ daarmee de Fizeaustraat werd bedoeld. Kort voor de moord ontmoetten Groen en Hillis elkaar verschillende malen in de Fizeaustraat. Groen vertelt dat hij voortdurend op zijn hoede was voor observatie en door de politie geplaatste microfoons. Zo viel het hem op dat plotseling een lantaarnpaal plotseling scheefstaand en een paar dagen erna weer rechtop stond.

Gelijmd

Op de zaterdag voor de moord ontmoetten de twee elkaar weer tussen de voetbalvelden in de Fizeaustraat. Tot Groen’s verbazing maakt Hillis geen aanstalten om een eindje te lopen, een gebruikelijke handeling, juist om gericht afluisteren moeilijker te maken. Hillis wil die dag liever tegen zijn auto geleund blijven staan. En Groen wil daarom niet praten:

Het leek wel of die Ouwe vastgelijmd zat aan zijn auto. Ik vond dat meteen al heel verdacht. Kun je komende maandag afspreken hier? zei Hillis. Natuurlijk, zei ik. Twaalf uur? vroeg ie. Vond ik goed. Ja, of zullen we ergens anders afspreken? Je hebt daar iets verderop een bankje in een park waar je lekker rustig kunt zitten, stelde die Ouwe ineens voor.

Ook dat was raar. Lopen was altijd de routine geweest en overigens voor alle mensen die gericht afluisteren willen voorkomen vaste prik.

Arrestatieteam

Buitengewoon interessant is de beschrijving van Groen van de dag van de moord. Hij heeft dichtbij het Amstel-station het gevoel dat hij wordt gevolgd en ziet een helikopter in de lucht (die er ook inderdaad was, van de moord zijn opnames gemaakt). Enige minuten daarna stopt een politieagente hem halverwege de Fizeaustraat. Vervolgens herkent ze hem, zo is de indruk van Groen. Even later wordt hij hardhandig in de tiewraps gewerkt door een kennelijk aanwezig arrestatieteam. Na drie dagen laat de politie hem vrij.

Helikopter

De arrestatie van Groen was nog geen tien minuten nadat de dodelijke schoten op Hillis waren afgevuurd. De conclusie op basis van het Panorama-artikel mag zijn dat als het waar is wat Groen zegt er kennelijk een arrestatieteam bij de Fizeaustraat aanwezig was toen de moord werd gepleegd. Als dat zo was dan moet de politie de situatie bijzonder goed onder controle hebben gehad. Waarom raakte de politie dan ondanks de aanwezigheid van een helikopter de moordenaars kwijt in het verkeer?

Donald Groen zegt niet dat Hillis bezig was met een afluisteroperatie. Hij laat aan Crimesite weten dat hij dat ook per se niet wil suggeren.

Zou Hillis als criminele informant voor de recherche hebben gewerkt? Mogelijk meer hierover in het boek De Kouwe Ouwe dat volgende week verschijnt.

Meer over de moord op Hillis:

Elf raadsels over de moord op Hillis

Politie blundert weer bij Hillis (UPDATE)

Verdachten moord Hillis in beeld

Beelden aanslag Hillis bij Opsporing Verzocht