Arrestatieteams zijn onderbemand

De Dienst Speciale Interventies, die onder meer wordt ingezet bij het inrekenen van extreem gevaarlijke criminelen of terreurverdachten, is onderbemand. Speciaal getrainde agenten moeten 24 uur per dag paraat staan, maar door een tekort aan personeel kan het veel langer dan nodig duren voordat een team daadwerkelijk kan worden ingezet.

Dat schrijft het AD. Naast arrestatieteams zijn er ook tientallen vacatures voor marechaussees, scherpschutters en mariniers. De Nationale Politie wil niet zeggen waar de grootste tekorten zijn.

Imagoprobleem

Volgens politiewetenschapper Jaap Timmer komt het tekort door een imago-probleem. ‘Agenten voelen er weinig voor om bij een arrestatieteam te gaan werken en voortdurend bij nacht en ontij klaar te moeten staan. Ze houden nauwelijks tijd over voor een sociaal leven.’ Het tekort kan volgens Timmer grote gevolgen hebben, omdat vuurwapengevaarlijke criminelen langer blijven rondlopen.

Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP waarschuwt voor overwerkte agenten binnen de speciale divisies, waardoor de kans op ongelukken groter wordt. Daarnaast wil Van de Kamp niet dat gewone agenten worden ingezet om de gaten te vullen, omdat dat ook tot fouten kan leiden.