Arts Bijlmerbajes aangeklaagd

Strafrechtadvocaat Jan Boone klaagt namens één van zijn cliënten de gevangenistandarts van de Bijlmerbajes aan vanwege zware mishandeling. Het gaat om gedetineerde Marcus Z., die bijna een jaar lang in voorarrest zit in de gevangenis. Video na de break.

Z. zou de gevangenis binnen zijn gekomen met gebitsproblemen die te verhelpen waren. Binnen de PI Over-Amstel zou Z. echter de medische zorg die hij nodig had zijn ontzegd, waardoor onlangs al zijn tanden moesten worden getrokken. “Als je ziet dat iemand met een gebit dat voor 900 euro te repareren is elf maanden later niets meer in zijn mond heeft, dan is dat pure foltering,” zegt Boone daarover in EenVandaag.

Gebitsproblemen

Hij had al wat gebitsproblemen, toen hij een jaar geleden in voorarrest kwam. Marcus Z. Was vlak voor hij werd opgepakt nog naar de tandarts geweest, en die had een tandvleesontsteking bij hem geconstateerd. Niets onoverkomelijks, zo had zijn tandarts vastgesteld: met de juiste behandeling zou de ontsteking verholpen kunnen worden en zou Z.’s gebit te redden zijn geweest.

Dat Marcus Z. Amper twaalf maanden later al zijn tanden kwijt is en door de aanhoudende infectie in zijn kaken niet meer kan eten, had hij nooit kunnen voorzien. Eenmaal in detentie – Marcus Z. zit zijn voorarrest uit in de PI Overamstel, ook wel de Bijlmerbajes genoemd – zou hem stelselmatig medische zorg zijn ontzegd, waardoor hij inmiddels zijn gebit kwijt is. Maandenlang verzocht Z. de tandarts in de gevangenis om hulp, want zijn tandvleesontsteking verergerde en de pijn in zijn mond was ondraaglijk.

Paracetamol

De tandarts scheepte hem keer op keer af met een dosis paracetamol, maar stelde geen behandelplan op. Hij liet geen foto’s maken van Z.’s kaak, gaf hem geen antibiotica, en zou hebben geweigerd hem naar een kaakchirurg buiten de gevangenis door te sturen.

Als Z. na maandenlang aandringen toch naar een tandarts in het VUmc wordt gestuurd, blijkt het al te laat. Zijn gebit is dan dusdanig weggerot, dat al zijn tanden per direct getrokken moeten worden. Ook dat gaat niet vlekkeloos, en tot op de dag van vandaag blijft Z. daarom achter met een infectie in zijn mond. “Het is echt een lijdensweg zonder einde. Ik ben verminkt en invalide achtergebleven,” zegt de aangeslagen Z. in EenVandaag.

EenVandaag legde het medisch dossier van Z. voor aan onafhankelijk tandarts Van Koppen, die zich verbijsterd uit over de manier waarop de gevangenis-tandarts met Z.’s klachten is omgesprongen.