Aruba pakte Venezolaan toch onterecht op

Nederland heeft een stokje voor de uitlevering van Hugo Carvajal uit Venezuela van Aruba naar de Verenigde Staten gestoken. Carvajal, voormalig hoofd van de inlichtingendienst van Venezuela, werd vorige week opgepakt op verdenking van drugshandel. Hij had echter een diplomatiek paspoort.

Desondanks werd Carvajal opgepakt. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken besloot dat de diplomatieke onschendbaarheid kon worden genegeerd omdat Carvajal zijn baan als consul op het eiland nog niet was begonnen. Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken besloot zondag dat de diplomatieke onschendbaarheid toch gold.

Persona non grata

De Venezolaanse autoriteiten waren woendend op Nederland toen Carvajal werd opgepakt. Het luchtruim met Aruba en Curacao werd enkele uren gesloten en president Maduro dreigde met sancties.

Carvajal is al vrijgelaten, hij is direct met een privé-vliegtuig naar Caracas gevlogen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft hem wel tot persona non grata verklaard, wat wil zeggen dat hij geen consul op Aruba wordt. Hij is daarnaast nooit meer welkom in het Koninkrijk der Nederlanden; als hij daar toch komt, mag justitie hem wel arresteren.

Colombiaanse criminelen en FARC

De Verenigde Staten zijn al een tijd op zoek naar Carvajal. Hij zou Colombiaanse criminelen hebben geholpen met het smokkelen van drugs naar de Verenigde Staten. Hij zou onder meer hebben samengewerkt met Wilber Varela, die in 2008 werd doodgeschoten. Venezuela zou Varela bovendien hebben beschermd waardoor hij niet opgepakt kon worden. 

Ook zou Carvajal wapens hebben geleverd aan de Colombiaanse rebellenbeweging FARC. Het zou onder meer gaan om granaatwerpers. Volgens Venezuela zijn de documenten waarop de beschuldigingen zijn gebaseerd, vervalst door Colombiaanse geheim agenten.