Ali Hussein niet moordenaar Vaatstra

Ali Hussein Hassan, de asielzoeker die ervan werd verdacht Marianne Vaatstra te hebben vermoord, is opnieuw onderzocht en opnieuw uitgesloten als moordenaar. Dat maakte het Openbaar Ministerie in Leeuwarden vandaag bekend. Naar aanleiding van berichten in de pers, als zou de verkeerde Ali Hassan zijn onderzocht, hebben rechercheurs in Turkije een nieuw verhoor, DNA onderzoek en vingerafdrukken bij hem afgenomen. Daaruit is nogmaals gebleken dat Ali Hussein niet de dader kan zijn.

De actualiteitenrubriek Een Vandaag zaaide vorig jaar twijfel over het politieonderzoek naar Ali Hussein. De verkeerde man zou zijn onderzocht en Ali Hussein zou wel degelijk de dader zijn van de moord op Vaatstra. Meerdere getuigen zeiden hem te hebben gezien in Kollum op 30 april 1999, de dag waarop Marianne verdween. Terwijl Hussein zelf beweert die dag helemaal niet meer in Friesland te zijn geweest. Zijn DNA toonde aan dat hij niet de dader kon zijn, maar volgens Een Vandaag zou dus het DNA van de verkeerde man zijn afgenomen. Maar ook uit de dubbelcheck van de politie blijkt dat de juiste man destijds in aangehouden.

Ook drie andere asielzoekers zijn onderzocht, waaronder een man die vaak verward werd met Ali Hussein omdat zijn naam op die van Ali Hussein lijkt. Ook hun DNA komt niet overeen. Het openbaar ministerie trekt nu, na nieuw onderzoek nu de volgende conclusies:

  • De Ali Hussein Hassan die na de moord op Marianne vermist werd uit het Kollumer asielzoekerscentrum, is in 1999 in Turkije gearresteerd. Zijn identiteit is meerdere keren gecontroleerd. Zijn dna komt niet overeen met dat van Mariannes moordenaar.
  • Ali Hussein Hassan was niet betrokken bij de bedreiging van Marianne in de Ringobar, enkele maanden voor haar dood. De twee mannen die Marianne bedreigd hebben, zijn opgespoord. Zij zijn op verschillende manieren uitgesloten van betrokkenheid bij de moord op Marianne, zoals ook gebeurde met enkele andere personen die voor Ali aangezien hadden kunnen worden.
  • De wat gezette, kleine Irakees die naast getuige Veldman in een Noorse gevangenis zat, is niet Ali Hussein Hassan. De identiteit van deze Irakees is vastgesteld, zijn dna is met dat van Mariannes moordenaar vergeleken en hij valt op geen enkele andere wijze aan te merken als betrokkene.

Het volledige onderzoeksverslag is hier te lezen.

De zaak Vaatstra is ook onderwerp van onderzoek door de voormalige NRC-journalist Micha Kat en complot-theoreticus Wim Dankbaar (die eerder de plank missloeg bij de  Deventer Moordzaak en zelfs de moord op Kennedy beweerde te kunnen oplossen). Zij geloven dat het OM van hogerhand instructies krijgt om de moord op Vaatstra onder de pet te houden. Het vandaag verschenen onderzoeksverslag van het Friese OM zal daarbij wel weer koren op de molen zijn. Wie geinteresseerd is in hun paranoide complottheorieen rond de moord op Vaatstra, kan zich hier een paar uur vermaken.

Hier nogmaals de reportage van Een Vandaag, die dus niet blijkt te kloppen: