‘Asielzoekers geronseld voor wietbusiness’

Er zijn sterke aanwijzingen dat criminelen asielzoekers werven voor activiteiten in de wietteelt. De Volkskrant zet er een paar op een rijtje. De afgelopen maanden zijn er een aantal wietzaken geweest waar asielzoekers bij betrokken waren.

Branden

In Waalre brandde onlangs een vrijstaande bungalow uit waar een Syrisch gezin met zes kinderen woonde. De brand was ontstaan door een wietplantage. De vader van het asielzoekersgezin werd opgepakt door de politie. Vorig jaar is in Enschede een Syrier veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf ook nadat brand in zijn woning was ontstaan door een kwekerij.

Kroeg

‘De mensen die erachter zitten worden eigenlijk nooit gepakt’, zegt advocaat Edwin Sandberg tegen de Volkskrant. Hij stond die afgelopen zomer in Zutphen een Syrische vluchteling bij die ook wietplanten in huis had. ‘Ze heten Piet, Klaas of Mohammed’ en ontmoeten de asielzoekers bijvoorbeeld in de kroeg en stellen zich eerst vriendschappelijk op. Advocaat Jan Vlug uit Deventer had de afgelopen jaren ‘een stuk of vijf’ zaken van henneptelers die als asielzoeker in Nederland terechtkwamen.

Werven

Harde cijfers zijn er (nog) niet omdat de politie geen nationaliteit of verblijfsstatus van verdachten registreert. Criminoloog Iris Versprille van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid heeft in een onderzoek naar katvangers in de wietteelt hun profiel in beeld gebracht. Het zijn vaak beïnvloedbare personen in een achterstandspositie: ze hebben een gering sociaal netwerk, zijn werkloos, kampen met verslaving of schulden. Sommige asielzoekers of illegalen passen in dat profiel, ook al omdat ze beïnvloedbaar zijn omdat ze Nederland niet goed kennen. Volgens Versprille gaat het werven geraffineerd en doelgericht in zijn werk.