‘Astrid Holleeder deed aangifte tegen Frans Meijer’

Astrid, de zus van Willem Holleeder, heeft aangifte van afpersing gedaan tegen Heineken-ontvoerder Frans Meijer. Dat schrijft Vrij Nederland. De verslaggevers spraken met Marcel Grifhorst (47), zoon van de overleden Rob Grifhorst. Grifhorst zegt verdachte in die zaak te zijn.

Schaamte

Het onderzoek draagt de naam “Goud” en wordt gedaan door de officieren van justitie die ook Willem Holleeder vervolgen voor meervoudige moord. Marcel Grifhorst zegt dat Frans Meijer hem alleen gevraagd heeft om Astrid Holleeder te vragen met hem in contact te treden over een afgesproken vergoeding voor boek- en filmrechten. Andere (anonieme) bronnen zeggen aan Vrij Nederland dat het om meer gaat. Meijer zou twee ton hebben geëist, omdat hij op verzoek van Willem Holleeder en Cor van Hout zou hebben gelogen over zijn deel van het Heineken-losgeld.

Na zijn arrestatie in 1983 heeft Meijer tegen de recherche verklaard dat hij de miljoenen ‘uit schaamte’ had verbrand. Maar dit zou een tevoren overeengekomen verzinsel zijn volgens Meijer, die nu, zo zou het Openbaar Ministerie vermoeden, dit geld opeist.

Marcel Grifhorst zegt tegen Vrij Nederland de erfenis van zijn vader Rob Grifhorst te hebben geweigerd. Rob Grifhorst heeft altijd ontkend te maken te hebben gehad met het spoorloze losgeld dat de Heineken-familie betaalde.

E-mails

Rob Grifhorst

Vrij Nederland schrijft niet over de e-mails die Jan Boellaard in 2011 (mede uit naam van Frans Meijer) aan Astrid Holleeder stuurde met het verzoek in contact te treden. Processen-verbaal hierover lekten vorig jaar via de website van de vermoorde Martin Kok uit.

Volgens Astrid Holleeder wilden de twee over geld voor de boek- filmrechten spreken. Ook vertelde Astrid Holleeder aan de recherche dat er een Heineken-flesje bij haar woning zou zijn neergezet. Zij mailde terug dat ze aangifte zou doen als dit nog eens zou gebeuren. De twee vroegen haar ook om een bezoek in de gevangenis bij Willem Holleeder te regelen. Er was volgens Astrid ook nog gesprek tussen de heren en Sonja Holleeder geweest, bij restaurant ’t Kalfje aan de Amstel, zo zei Astrid aan de recherche.

Cor van Hout

Erfenis

Morgen (vrijdag) is er een volgende pro forma-zitting waar formeel over de voorlopige hechtenis van Holleeder zal worden gesproken (die zonder twijfel zal worden verlengd). Eind deze maand beginnen de verhoren van Astrid en Sonja Holleeder en Sandra den Hartog bij de rechter-commissaris. Vorige zomer werden die gestaakt nadat Astrid en Sonja Holleeder nog langer vragen te beantwoorden over de erfenis van Cor van Hout, de in 2003 geliquideerde echtgenoot van Sonja. En daarmee zal het dus gaan over het verdwenen losgeld voor Alfred Heineken. Misschien zullen de gezusters onthullen wat er precies is gebeurd met die erfenis. Misschien zullen ze ook vertellen wat de voorwaarden zijn geweest rondom de transactie van 1,2 miljoen euro die Sonja Holleeder in het zogeheten “Goudsnip-onderzoek” overeenkwam.

Holleeder zelf heeft overigens vorig jaar over de erfenis en het losgeld tegen de rechter-commissaris gezegd: ‘Cor, Robbie en ik wisten de details‘.

De laatste berichten over het proces-Holleeder:

OM hoeft geen uitleg zussen Holleeder te geven

Wat u niet las over de Zaak-Holleeder (#1)

Twijfel over motief moord op Cor van Hout

Holleeder begrijpt de negatieve publiciteit (VIDEO)