Astrid Holleeder wil graag getuigen tegen Willem

Astrid Holleeder (51) wil de komende maanden voor de rechter getuigen tegen haar broer Willem. Dat laat ze weten in een schriftelijke reactie aan het televisieprogramma BrandpuntZe reageerde terughoudend, omdat ze op geen enkele wijze haar persoonlijke veiligheid in gevaar wil brengen. 

Sinds Astrid tegen haar broer is gaan getuigen leeft ze ondergedoken ergens in Nederland. Als ze de deur uit gaat dan draagt ze een op maat gemaakt kogelvrij vest en een speciale kraag om zich te beschermen tegen een eventuele aanslag op haar leven. Ook heeft ze haar werk als strafrechtadvocaat moeten neerleggen en rijdt ze in een gepantserde auto.

Slechte bedoelingen

Op de vraag hoe haar dagen er uit zien, geeft ze liever geen antwoord: ‘als ik zou vertellen wat ik op een dag doe, dan geef ik mensen met slechte bedoelingen, aanknopingspunten waar en wanneer ik mogelijk ergens te vinden ben.’ 

Haar huidige situatie laat geen spontaan contact toe en even vrienden bezoeken is niet eenvoudig. Ze ervaart het als een groot gemis. ‘Ik mis het vanzelfsprekende contact met mijn sociale omgeving. Ik moet bij alles wat ik doe nadenken over mijn veiligheid, maar ook over de veiligheid van de ander die ik wil ontmoeten.’ 

Ze zegt haar levensgeluk uit kleine dingen te halen: ‘Een mooie wandeling, een Bossche Bol of mijn moeder.’ 

De uitzending van Brandpunt is morgenavond om 20.25 uur op NPO 2