Astrid: Dino liet met raketwerper schieten

Volgens Astrid Holleeder heeft haar broer Willem Holleeder gezegd dat toen zijn proces over afpersingen begon Dino Soerel met een raketwerper had laten schieten op de rechtbankbunker in Amsterdam-Osdorp. Dat gebeurde in de nacht van 2 april 2007.

Pisbak

Volgens Holleeder was dat een waarschuwing voor Holleeder om niet over Dino te gaan verklaren, zei Astrid Holleeder dinsdag. Soerel was op dat moment op vrije voeten.

Holleeder had het wel begrepen, zo moest het publiek begrijpen van Astrid. Het was niet te verstaan maar de gebeurtenis kwam aan de orde in één van de door Astrid Holleeder heimelijk opgenomen gesprekken met haar broer. ‘Wat een pisbak, hè?’, zou Holleeder in de opname over Soerel hebben gezegd, zei Astrid Holleeder dinsdag.

De bewering komt van Astrid Holleeder en werd niet door haar broer bevestigd. Het gesprek was niet goed te verstaan en werd wat betreft de bewering over de granaat door haar geduid. Alleen het woord pisbak was echt goed te verstaan.

Waarschuwing

Holleeder zei te hebben geconcludeerd dat zijn zus hem wilde laten liquideren. Zij zou dat hebben gedaan door ‘bij mensen langs te gaan’ met de waarschuwing dat Holleeder hen zou bedreigen, hij noemde met name de familie van Soerel. Holleeder vond dat feitelijk een uitlokken van een moordaanslag op hem, omdat die mensen dan maatregelen zouden kunnen nemen: ‘een uitnodiging’ om hem te liquideren.

Gebekvecht

Het verhoor van Astrid Holleeder kenmerkte zich door gebekvecht over de bekende thema’s. Een steeds terugkerend verschil van mening gaat over de vraag of gezellig klinkende opnames (met bijvoorbeeld een lachende Astrid) echt gezellig waren, of door haar gespeeld.

Astrid duidde gesprekken met een scheldende Holleeder als bewijs voor werkelijke dreiging en zelfs moord op Cor van Hout. Als hij tegen zijn zus Sonja zegt ‘als jij praat, dan trek ik je mee. Dan zeg ik dat jij Cor ook dood wilde hebben’, is dat volgens Astrid Holleeder een impliciete bekentenis.

Ze herhaalde opnieuw dat ze gewoon ‘weet’ dat haar broer Kees Houtman, Thomas van der Bijl en Cor van Hout heeft laten doden. Maar hoe ze dat precies weet bleef opnieuw onduidelijk, en het is ook niet horen op de opnames.

Wantrouwen

Holleeder hamerde erop dat veel ruzies wortelden in wantrouwen dat bij hem ontstond toen hij hoorde dat Sonja ruim een miljoen had betaald in een transactie over witwassen van de erfenis van haar man Van Hout. Hij vermoedde, zegt hij, dat Sonja met de politie over hem praatte. En dat is ook uitgekomen. Daar moet toch iets tegenover hebben gestaan, denkt hij: ‘Justitie, en de FIOD hebben jarenlang achter dat losgeld van Heineken aangezeten, en dan zouden ze nu genoegen nemen met een miljoen? Dat klopt gewoon niet.’

Astrid zei dat Holleeder zo wantrouwig was omdat hij wist wat Sonja allemaal voor belastende over hem kon vertellen.

Zie meer in het blog over het verhoor van dinsdag bij Het Parool.

Zie ook:

Heineken-losgeld blijft een gevoelige kwestie