Astrid: Willem had platte officier van justitie (UPDATE)

Het was donderdag voorlopig het op één na laatste verhoor van Astrid Holleeder in het Holleeder-proces. Eén ding is zeker. Ze heeft ruim de tijd gekregen. Ook donderdag onderbrak de rechtbank haar monologen niet. Ze nam iedere keer precies de tijd die ze wilde.

Door Wim van de Pol

De rechtbank nam in alle zittingen dit voorjaar veel tijd om haar emoties aan te horen. Over de ellende die haar ‘gestoorde broer’ veroorzaakte, over haar schetsen van een gitzwart karakter van een psychopathisch mens. Op zichzelf bevatten deze langdurige bespiegelingen, hoe tragisch ook, geen bewijs.

De voorzitter greep zelden in als Astrid Holleeder, keer op keer aanhoudend en op hoge toon, als een furie soms, dwars door vragen van advocaat Sander Janssen heen bleef spreken. Ook sprak ze in de afgelopen weken Janssen geregeld nogal scherp toe, met kwalificaties: ‘het wordt steeds gekker met jou’. De rechtbank liet haar telkens begaan.

Een punt

Donderdag maakte de immer kalme en beleefde Janssen hierover voor het eerst een punt tegenover de voorzitter.

Dat was nadat Astrid Holleeder met woedende stem uit het niets de kinderen van Janssen ter sprake had gebracht. Direct daarop bedreigde ze Janssen min of meer in verband met zijn kinderen. Ze benadrukte dat hij kennis zou hebben van een foto van haar kleinkinderen die zij door iemand toegestuurd zou hebben gekregen, naar aanleiding van haar verklaringen. In een woordenstroom bezwoer ze dat ze dit soort intimidaties niet zou pikken van hem. Janssen sloeg zijn armen ten hemel en sprak, nadat ze was uitgeraasd:

Welke foto? Ik weet niets van een foto mevrouw. (…) Suggereert u nu dat ik iets te maken heb met een foto van uw kleinkinderen?

De voorzitter liet alle verbale geweld van de getuige toe, en stelde slechts een vraag:

Waarom valt u meneer Janssen zo aan?

Astrid Holleeder:

Omdat ik dat wil.

Janssen vroeg aan de rechtbank om wat meer ‘sturing’ tijdens de verhoren van Astrid Holleeder.

Corrupte contacten

Donderdag kwam Astrid Holleeder met nieuwe ontboezemingen. Zo stelde ze voor het eerst te weten dat Willem Holleeder deel nam aan de eerste aanslag op Cor van Hout (in 1996), maar ze onderbouwde dat verder niet.

Eerder had Astrid Holleeder in een verklaring gesuggereerd dat Willem Holleeder over corrupte contacten beschikt. Ze memoreerde dat hij niet is vervolgd in de hasjzaak van Cor van Hout, niet in Goudsnip (het onderzoek naar de erfenis van Cor van Hout), en niet in het liquidatieproces Passage. ‘Dat was denk ik omdat hij iemand heeft zitten.’ Als je naar de hele geschiedenis kijkt dan weet je genoeg, zei ze. ‘Er waren genoeg aanknopingspunten om iets te doen’, had ze steeds gedacht. Maar hij had nu eenmaal de platte “petten” bij de politie, volgens haar.

Astrid Holleeder zei hierover donderdag:

Wij dachten dat het iemand was die heel hoog zat. (…) Het was te toevallig dat hij overal buiten bleef.

Astrid Holleeder beweert ook dat Willem Holleeder in 1996 de politie heeft getipt over het grote wapenarsenaal van Cor van Hout dat is gevonden in het zogeheten City Peak-onderzoek.

‘Roep de officier’

De kwestie over de corrupte contacten ontplofte in de rechtszaal. Astrid Holleeder zei dat Holleeder kennelijk zelfs met een officier van justitie contact had. Hij zou tijdens het Kolbak-proces in het ziekenhuis (voor hartfalen) in een onbewaakt moment om een officier hebben geroepen. Het was ‘de dag voor zijn operatie’. Astrid zei dat Holleeder, doodziek op zijn bed, ‘misschien in een delirium’ had gezegd:

Roep die officier van justitie er maar bij, het gaat om 100 miljoen.

‘Hij heeft me ook nog aangewezen waar hij woont’, zei Astrid.

Astrid Holleeder schaamde zich destijds dat haar broer dit zei. Spreken met de politie ‘deden wij niet’. Ze is razend op Holleeder hierover. Hij zat veilig binnen en hij sprak met de politie, zij zijn buiten. Astrid riep uit:

Als hij de hele onderwereld gaat verraaijen slaat het terug op ons.

Te gortig

Dat werd Holleeder te gortig:

Ik maak hier toch echt bezwaar tegen. Al die leugens. Welke officier? Wie dan? Wie dan? Zeg het dan? (…) Ik weet in Nederland geen enkele officier van justitie te wonen. Ik heb nog nooit informatie aan de politie gegeven. (…) Ik ben niet vervolgd in City Peak omdat ik niks met de drugshandel van Cor te maken had. Ik ben niet vervolgd in Goudsnip omdat ik daar niks mee te maken had. Dat ging alleen om de Achterdam van Cor.

Astrid Holleeder zei ook nog dat dezelfde officier van justitie Goudsnip behandelde, en Passage en ook een rol speelde in het onderzoek naar de eerste aanslag op Cor van Hout. En dus ervoor had gezorgd dat Holleeder niet werd vervolgd. Maar wie die officier van justitie dan wel was zei Astrid niet:

Ik ga niet zeggen wie het is want ik wil geen schietschijf worden.

Advocaat Sander Janssen:

Ik zou hier toch wel meer duidelijkheid over willen krijgen. We laten de getuige hier allerlei aantijgingen doen en dan laten we dat maar zo? Dat vind ik wel een bijzondere insteek. (…) Ik wil dat de rechtbank of de officieren van justitie kritische vragen hierover stellen.

Tegen het Openbaar Ministerie zei Janssen:

Als ik u was zou ik willen weten wie er zo plat is.

Officier van justitie Lars Stempher:

Ik heb de getuige niet horen zeggen dat die officier van justitie plat zou zijn.

Dat had Astrid Holleeder inderdaad niet met zoveel woorden gezegd. Maar het was wel de levensgrote suggestie die ze op tafel had geworpen. Het was een belangrijk element van het gitzwarte beeld dat ze van haar kennelijk machtige broer schetste: hij had zijn klauwen in corrupte platte petten en zelfs in een platte officier van justitie.

Advocaat Janssen zei deze beschuldiging te willen kunnen toetsen.

Deuren sluiten

In het Passage-proces, en eerder in het Holleeder-proces, wilden officieren van justitie en advocaten-generaal keer op keer van getuigen en verdachten weten wie de “platte petten” waren waar getuigen over spreken. Ze vroegen daar telkens expliciet naar. En nu impliceerde de cruciale getuige Astrid Holleeder te weten welke officier van justitie Willem Holleeder in de zak had.

Nu zei officier van justitie Sabine Tammes ‘het belang’ van beantwoording van de vraag niet te zien. Ook rechtbankvoorzitter Frank Wieland zei niet direct het belang te zien.

Sander Janssen vroeg de rechtbank om dan maar de deuren te sluiten. Daar ging de rechtbank mee akkoord. Of de naam van de officier van justitie toen is genoemd is niet bekend.

Kletsverhaal

Overigens valt nog te betwijfelen of het verhaal over de officier van justitie in het ziekenhuis waar kan zijn. Astrid Holleeder zei op de zitting dat Holleeder dit had gezegd in het bijzijn van een advocaat (‘De advocaat was er ook bij’).

Die advocaat kan alleen Holleeder’s toenmalige advocaat Jan-Hein Kuijpers zijn geweest. Desgevraagd zegt Kuijpers tegen Crimesite destijds meerdere malen in het ziekenhuis te zijn geweest. Ook toen Holleeder in kritieke fase verkeerde. Hij was er samen met advocaat Renata Honig bij toen Holleeder bijna een operatie voor een pacemaker weigerde te ondergaan omdat hij vreesde dat er dan afluisterapparatuur bij hem zou worden ingebouwd. Dat hij (Kuijpers) aanwezig zou zijn geweest toen Holleeder om een officier van justitie vroeg doet Kuijpers af als: ‘een kletsverhaal’. Het hele verhaal over de officier is overigens nieuw voor hem.

Holleeder’s advocaten wilden na afloop niets zeggen over wat er was besproken tijdens de korte sessie met gesloten deuren. Niet helder is of Astrid Holleeder daar überhaupt een naam heeft genoemd.

Zie de eerdere verslagen over het Holleeder-proces:

Mink Kok in Athene verhoord over Holleeder (UPDATE)

De tactische move van Holleeder’s advocaten

De Vries legt aantekeningen over aan rechtbank (VIDEO)

Willem: ‘Nul reden om Cor dood te schieten’

Astrid: Dino liet met raketwerper schieten

Heineken-losgeld blijft een gevoelige kwestie

Verhalen uit de map van Peter de Vries

De Vries nam gesprek Holleeder vanuit EBI op (UPDATE2)

De Vries bood andere kijk op onderwereldmoorden (UPDATE2)

Astrid Holleeder leverde nog 16 nieuwe opnames

De Allesweter: een lang leven in de onderwereld (UPDATE)

Astrid Holleeder bestrijdt conclusies van de FIOD

Astrid: ‘Jesse Remmers en Sjaak B. deden Cor’ (UPDATE3)

Sonja Holleeder pleegde ‘nieuwe’ strafbare feiten

Wat is Goudsnip vergeleken met zes moorden?

Verrassende onthullingen door Astrid Holleeder (UPDATE)

Holleeder krijgt eigen gescheld en gedreig te horen

Sonja: ‘ik moest normaal blijven doen’

Sonja Holleeder sloot in 2017 tweede deal met OM

Eerste verhoor Sonja: kalm en oppervlakkig

Holleeder: Klepper achter aanslag Van Essen

Holleeder: de oorlog met de Joegoslaven

Holleeder: zussen provoceerden bij opnames

‘Astrid en Hakkelaar wilden erfenis Van Hout’

Holleeder: ‘Endstra was niet te begrijpen’

Hierom praat Holleeder over het Heineken-geld

Holleeder: ik had 8 miljoen bij Endstra ingelegd

Holleeder: ‘Astrid zei je moet Cor voor zijn’

Holleeder noemde de naam van de Allesweter niet