AT’er reed ‘onvoorzichtig’ (UPDATE)

Het Openbaar Ministerie gaat een lid van een arrestatieteam dat op 15 maart van dit jaar een 18-jarige meisje doodreed tijdens een actie niet vervolgen. Memphis van Veen uit Eindhoven woonde op het woonwagenkamp aan de Welschapsedijk. Ze werd aan de Noord-Brabantlaan geschept terwijl ze op haar brommer een kruispunt wilde oversteken. Dat schrijft De Telegraaf.

(beeld omroep brabant)

Zwaailichten

De politie Zeeland/WestBrabant en de rijksrecherche hebben onderzoek gedaan. Vaststaat dat de politieman ‘onvoorzichtig’ heeft gereden. Hij ging met zeker 100 kilometer over de busbaan door de bebouwde kom en door rood op een onoverzichtelijke kruispunt. Hij voerde daarbij wel zwaailichten en sirenes, in combinatie met vier andere auto’s.

Het arrestatieteamteam was op weg naar een melding van een verwarde man met een vuurwapen die had gedreigd te gaan schieten.

Boos

Nabestaanden zijn boos. Ze begrijpen niet dat nu vastgesteld is dat de agent onvoorzichtig is geweest de zaak niet aan de rechter wordt voorgelegd. Hun advocaat Marijn Zuketto heeft gezegd nu een artikel 12-procedure bij het gerechtshof in Den Bosch aan te gaan spannen om het Openbaar Ministerie te dwingen toch te vervolgen.

Blok

Volgens het Openbaar Ministerie heeft de sectiecommandant van het AT besloten op het kruispunt van de Noord-Brabantlaan met de Welschapsedijk met zijn voertuig een blok te zetten. De sectiecommandant probeerde de bestuurders van bromfietsen met handgebaren duidelijk te maken dat zij moesten blijven staan. Eén van de bromfietsers bleef vervolgens staan, maar de andere bromfietser (het latere slachtoffer) reed de busbaan op.

‘Drama’

Het OM spreekt van een groot drama. Maar gelet op alle feiten en omstandigheden van het ongeval is het Openbaar Ministerie van mening dat aan de individuele AT-er geen strafrechtelijk verwijt te maken valt omdat de bestuurder van het betrokken AT-voertuig geen afwijkend rijgedrag vertoonde ten opzichte van de andere AT-ers. Door het blok mocht de betrokken AT-er erop vertrouwen dat er een mate van veiligheid was gecreëerd.