AT’er lokeend voor overvallers (UPDATE)

De politie heeft in Amsterdam-Zuidoost een lid van een arrestatieteam als undercover ingezet als postbesteller. Donderdagmiddag hapten twee overvallers toe, ze werden aangehouden. De verdachten zijn 16 en 18 jaar oud en al goede bekenden van politie en justitie.

Aangesproken

De arrestatie gebeurde donderdagmiddag even na 15.00 op het Nieuwersluishof. De politieman was uitgedost als postbesteller en hij bestuurde een bestelbusje van een reguliere pakketbezorgdienst. Hij liep met een pakketje naar het portiek van de flat en werd daar aangesproken door een jongen en die vroeg hoeveel hij nog moest betalen. Toen hem dat werd verteld griste hij het pakket uit de handen van de pakketbezorger en probeerde weg te vluchten. Er was politie in de buurt en de jongen werd direct aangehouden.

Ander adres

In de flat werd nog een tweede jongen aangehouden. De politie had al vastgesteld door observatie dat beide jongens bij elkaar hoorden of in ieder geval contact met elkaar hadden. De 18-jarige verdachte is door de rechter-commissaris voor 14 dagen vastgezet. De 16-jarige is door de rechter-commissaris heengezonden omdat er onvoldoende ernstige bezwaren zijn om hem langer vast te houden.

Meerdere overvallen

Sinds november 2018 zijn er in Zuidoost meerdere overvallen geweest op postbestellers die gsm-toestellen kwamen bezorgen. Hierbij werd enkele keren bedreigingen geuit en gedreigd met een mes of vuurwapen. Uit rechercheonderzoek bleek dat de bestelopdrachten steeds fake waren. De overvallers plaatsen dus een opdracht bij een ander adres dan die van zichzelf en wachtten de postbesteller op.

Doorzoekingen

Bij doorzoekingen in twee woningen zijn meerdere gsm-toestellen aangetroffen en een doos met pistoolmunitie. Het rechercheteam gaat nu uitzoeken of de aangehouden verdachten in verband kunnen worden gebracht met de eerdere overvallen.