Atilla Ö. op vrije voeten

De Turkse Amsterdammer Atilla Ö. is in Turkije op vrije voeten gesteld. Dat heeft een bron in Turkije aan Crimesite gezegd. Ö. zat sinds 2007 gedetineerd in Istanboel. Hij werd veroordeeld in de zogeheten Besiktas-afaire tot meer dan 30 jaar celstraf voor moord en drugshandel. Een nieuwe wet in Turkije zorgt er voor dat honderden veroordeelden op vrije voeten zijn gesteld. 

Dat geldt onder meer voor mensen die meer dan vijf jaar in voorarrest hebben doorgebracht, zoals Atilla Ö.. Advocaat Jillis Roelse bevestigt de vrijlating maar wil verder geen enkel commentaar geven. Ö. zal zich waarschijnlijk beschikbaar moeten houden voor de Turkse justitie en het land niet kunnen verlaten.

Houtman

Ö. had in Amsterdam belangen in verschillende coffeeshops en was één van de oprichters van de feestlocatie The Sand in Amsterdam-West, maar is daar nu niet meer bij betrokken. Hij was een goede bekende van Kees Houtman, hasjhandelaar en vastgoedhandelaar die in 2005 werd vermoord. Volgens kroongetuige Peter La S. stond Ö. op een dodenlijst van Dino Soerel en Ali A..