Audi crasht in Utrecht na plofkraak in Duitsland (UPDATE)

Nadat onbekenden een geldautomaat in Wesel in de westelijke Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen lieten ontploffen leidde een achtervolging van de daders tot in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. De plofkraak was tegen 03.00 dinsdagochtend op de Friedrichstrasse in Wesel, zo’n 20 kilometer van de Nederlandse grens.

A3

De daders gingen ervandoor in een donkere Audi A6. Volgens getuigen ging het om drie gemaskerde mannen in werkoveralls. De geldautomaat die ze lieten ontploffen stond binnen in een bank. Onbekend is of de mannen buit meenamen.

Na de roof vluchtten ze in de A6 in de richting van snelweg A3 en Arnhem. Bij de achtervolging, die over de A12 richting Utrecht voerde, zijn tientallen politieauto’s en een helikopter ingezet.

De vluchtende auto haalde snelheden van 200 kilometer per uur. De Duitse politie had de autosnel in de gaten en de Nederlandse collega’s konden gemakkelijk aanhaken. De bestuurder nam de afslag Nieuwegein en daar verloor een motoragent die achter de auto zat het contact. Pas na de crash zag de politie de auto weer. De inzittenden waren toen al weg.

Gevlucht

De auto crashte op het Anne Frankplein in Utrecht. De Audi schoot daar rechtdoor over een rotonde. Onderdelen lagen over tientallen meters verspreid. Een of meerdere verdachten zijn daarna uit de auto gesprongen en de wijk in gevlucht, zo heeft de politie aan RTV Utrecht laten weten.

De politie sloot de buurt af voor onderzoek, onder meer naar explosieven die mogelijk in de auto konden liggen maar die bleken niet aanwezig.

De afgelopen week zijn er verschillende plofkraken in het westen van Duitsland geweest. Vermoedelijk gaat het om steeds dezelfde dadergroep, die afkomstig is uit Utrecht en omgeving.

Zie:

Zware schade na plofkraak

Waarschijnlijk weer NL-plofkraak in Duitsland

Duitse plofkraak met Utrechtse connectie