Auto huren moet moeilijker voor criminelen

De Nederlandse politie en branchevereniging Bovag gaan samenwerken om te voorkomen dat criminelen auto’s kunnen huren bij autoverhuurders. De politie loopt regelmatig tegen de huurauto aan, omdat het niet duidelijk is wie de auto precies bij een misdrijf heeft gebruikt of omdat de auto niet af te pakken is onder het mom van het plukze-beleid.

Uit steekproeven van de recherche van Amsterdam bleek dat als de huurders niet duidelijk toeristen zijn, in 90 procent van de gevallen de huurder een serieus strafblad had, meldt Het Parool. In de omgeving Amsterdam zouden zeker 20 verhuurders criminelen in auto’s laten rijden, zonder dat ze het weten.

Gebruikt bij liquidatie

De auto’s worden bij zware criminaliteit gebruikt, zegt commissaris Hanneke Ekelmans van de Amsterdamse politie in de krant. Bijvoorbeeld bij liquidaties. ‘De auto’s die schutters gebruiken, zijn meestal gestolen. Maar de kringen waarin de moorden zich afspelen, gebruiken soms snelle Audi’s en BMW’s van verhuurders.’ Zo zag een verhuurder zijn auto op televisie na de liquidatie van kickbokser Tarek Eel Idrissi.

De verhuurders gaan het nu aan de politie melden als iemand met een tas contanten of ‘vage papieren’ een auto proberen te huren. De politie mag de verhuurders geen informatie over criminelen geven, omdat dat in strijd is met privacywetgeving. De samenwerking bestaat daarom voornamelijk uit het bijscholen van baliemedewerkers, die leren waar ze op moeten letten om er achter te komen of iemand een crimineel kan zijn.