‘Auto met explosieven: Fransman krijgt jaar cel’

‘Auto met explosieven: Fransman krijgt jaar cel’

Een Fransman die in zijn auto explosieven vervoerde, heeft van de rechtbank in Breda een jaar cel opgelegd gekregen, aldus Omroep Brabant. Hij werd vorig jaar december in Breda in een Renault Clio gecontroleerd door agenten, maar probeerde te ontsnappen.

EOD

Die sloegen alarm toen ze in de kofferbak van zijn auto pakketten met een snoer ontdekten. De straat werd gedurende uren afgesloten en een medewerker van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) benaderde de auto in een beveiligd pak.

Bivakmuts

De agenten dachten dat de Fransman mogelijk betrokken was bij het plannen van een plofkraak. Naast de explosieve pakketten met enkele kilo’s flitspoeder troffen ze ook een bivakmuts aan.

Op de A16 bij grensovergang Hazeldonk werden vervolgens nog twee mannen gearresteerd, een Fransman en een Nederlander. Ze stonden in contact met de Fransman. In hun auto werden slaghoedjes, een grote batterij en bivakmutsen gevonden.

Hasj

Voor de rechtbank was het duidelijk dat de drie mannen samenwerkten en bezig waren met de voorbereidingen voor een plofkraak.

De verdachte beweerde tijdens de zitting twee weken geleden dat hij niet wist dat er explosieven in zijn auto lagen, maar dat hij dacht dat het om twee kilo hasj ging. De rechtbank gelooft dat niet.