Auto met ‘explosieven voor plofkraak’ op A27

De politie heeft een deel van de A27 tussen Utrecht en Gorinchem afgesloten vanwege een auto met mogelijke explosieven. De bestuurder is opgepakt en de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) doet onderzoek. De auto is van de weg geraakt, waarna agenten de explosieven vonden. Die zijn mogelijk bedoeld voor een plofkraak.

Experts van de EOD zijn al uren bezig met het onderzoek van de explosieven. De snelweg is waarschijnlijk tot zeker 16.30 uur dicht. De politie zette tijdelijk een rijbaan open zodat het verkeer door kon rijden, maar later werd besloten die toch ook te sluiten. Er staat daarom een file richting Utrecht.

Plofkraak in Ulicoten en Utrecht

Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk. Mogelijk is de auto van de weg geraakt na een achtervolging na een controle van de politie.

In de nacht van vrijdag op zaterdag vond er een plofkraak plaats in het Brabantse dorp Ulicoten, schrijft Omroep Brabant. Rond vier uur hoorden buurtbewoners een harde knal bij de Rabobank. De pinautomaat van de bank was vernield. De daders zijn er in een zwarte auto vandoor gegaan. De auto die van de weg is geraakt, is een zwarte auto.

Ook was er een poging tot plofkraak in Utrecht, meldt RTV Utrecht. Rond half zes ’s nachts werd een poging gedaan een pinautomaat van de ING in Overvecht op te blazen. De daders werden mogelijk gestoord tijdens hun werk, want de politie vond gereedschap. Er werd onder meer een gasfles gevonden.