Auto met jerrycans gepakt na achtervolging

De politie heeft van maandag op dinsdagnacht na een achtervolging een man opgepakt die zijn auto vol had liggen met autobanden en jerrycans benzine. De man was waarschijnlijk op weg naar het kruispunt in het Brabantse dorp Veel, waar jaarlijks auto’s in brand worden gestoken. De man zou eerder aangehouden zijn in verband met het ‘stoken’ op het kruispunt.

(Foto: Veen vorig jaar)

De politieagenten waren aan het surveilleren toen ze een auto zonder kentekenplaten door het dorp zagen rijden. Toen de automobilist een stopteken kreeg, negeerde hij dat. De man stapte op een gegeven moment uit de auto en probeerde te voet te vluchten, maar hij werd alsnog aangehouden.

De bestuurder van de auto, een man uit de gemeente Zaltbommel, is de enige die is aangehouden, maar de politie denkt dat er meerdere personen bij de actie betrokken waren.

In Veen is het in brand steken van auto’s rond de jaarwisseling op het kruispunt in het dorp traditie geworden. Dat begon met pallets die in brand werden gestoken, maar naar verloop van tijd werden het auto’s gevuld met autobanden. Het ‘stoken’, zoals het in het dorp wordt genoemd, loopt regelmatig uit de hand: de ME grijpt vrijwel elk jaar in.

Vorig jaar werd op 30 december een auto op het kruispunt in brand gestoken. Toen de brandweer het vuur wilden blussen, gooiden omstanders glazen en vuurwerk naar de brandweerlieden. De daders vluchtten daarop een café in, waarop iedereen die in de kroeg aanwezig waren, werden opgepakt. De ruim honderd arrestanten werden na een paar dagen vrijgelaten.

Uiteindelijk bleek dat de politie het overgrote deel van de cafégasten onterecht heeft aangehouden. Afgelopen maand werd bekend dat zij een vergoeding van 200 euro per nacht aangeboden krijgen.