‘Auto in ruil voor wapendeal’

Twee politieagenten en een ondernemer worden verdacht van een ‘frauduleuze’ aankoop van 15.000 pistolen voor de Belgische politie. Commissaris Philippe B. is hoofdverdachte. Hij zou een Nissan Qashqai hebben gekregen om het wapencontract goed te keuren. Zijn advocaat ontkent. 

Volgens de Gazet van Antwerpen is de zaak het grootste politieschandaal van de afgelopen jaren.

4,35 miljoen euro

Met het contract voor de 15.000 Smith & Wesson-wapens was een contract van 4,35 miljoen euro gemoeid. Tot grote verbazing van betrokkenen won de Amerikaanse wapenfabrikant de aanbesteding. De Amerikanen lieten ook verrassend het Belgische FN (Fabrique Nationale de Herstal) achter zich. Na de ondertekening van het contract ontving het Openbaar Ministerie in België een mail van een Franse burgemeester uit een dorp in de Pyreneeën, waarin werd vermeld dat een Belgische ondernemer in zijn dorp een huis had ‘afgestaan’ aan een Belgische politieman.

Nader onderzoek leerde dat het ging om commissaris Philippe B., die de aanbesteding van de 15.000 dienstwapens begeleidde. De ondernemer in kwestie was Alain B., die net het grote contract van Smith & Wesson had binnengehaald en de wapens mocht leveren aan de federale politie.

Tien jaar cel

Maar het onderzoek leverde nog meer op. Volgens het dossier zou de commissaris een Nissan Qashqai hebben gekregen van Alain B. En het duo ging een paar maal samen op reis, onder andere naar een wapenbeurs in Praag. Ook bezochten ze samen enkele keren en casino. Volgens de speurders waren dat allemaal cadeautjes omdat Philippe B. de testrapporten van Smith & Wesson zou hebben opgesmukt. Een andere politieman, Gregory S., wordt hetzelfde aangewreven. Hij staat als derde verdachte terecht. Het trio riskeert tien jaar cel.

‘Onderzoek is waardeloos’

Advocaat Réginald de Beco, die Philippe B. verdedigt, zegt tegen de Gazet van Antwerpen dat zijn cliënt onschuldig is. ‘Het onderzoek is waardeloos. De testresultaten zijn het resultaat van groepswerk. Mijn cliënt had daar zeker niet het laatste woord in. Hij heeft ze niet vervalst en kon ze ook niet vervalsen. Dat huisje en die lap grond in de Pyreneeën zijn ook helemaal niet ‘verpatst’, zoals die burgemeester beweert. De eigenaar is nog altijd Alain B. Mijn cliënt is bevriend met Alain B. en was ooit op bezoek in dat huisje. Meer is het niet.’

En over de Nissan zegt de advocaat: ‘De Qashqai? Die heeft hij evenmin gekregen, maar zelf gekocht. De factuur die dat bewijst, is op simpele aanvraag te bekomen. Die reisjes? Het zijn twee wapenfanaten en ze zijn al lang bevriend. Elk heeft steeds zijn deel van de kosten betaald tijdens die reisjes. Niks illegaals.’

De drie verdachten staan volgende week voor de rechter.