Voortvluchtig duo aangehouden (UPDATE)

Het voortvluchtige Nederlandse stel, dat verschillende overvallen, pleegde is in een hotel in het Duitse Schwerte, ten zuidoosten van Dortmund, opgepakt. Bij de arrestatie is geen enkel geweld gebruikt. Dat meldt de Duitse politie. Eerder werd de auto van het voortvluchtige tweetal Antonio Marcos van der Ploeg (25) en Enise Merve Bircan (19) is in de Duitse stad Münster gevonden. 

Helikopters

De twee zijn na een tip aangehouden. De politie trof een vuurwapen bij hen aan. De Duitse politie voerde woensdag grootschalige zoekacties uit met onder meer helikopters, in de streek vlak over de grens bij Enschede. Op maandag 10 februari overviel het tweetal een 52-jarige vrouw in haar huis in Meppel. De vrouw werd mishandeld en gegijzeld. Vervolgens werd ze in haar auto ontvoerd. De volgende dag lieten de verdachten haar in een bos in de buurt van Lelystad weer gaan.

Camping

Een week later, op dinsdag 18 februari, overvielen de twee criminelen een appartement in Lage Mierde. De bewoners werden vastgebonden. Ook hier namen de verdachten de auto van de slachtoffers mee. Maandagmiddag 24 februari brak het duo in in een caravan op een camping in een Enschede. Een getuige betrapte hen. Hij werd beschoten en raakte zwaargewond. De daders vluchtten. Later drongen ze in Enschede een huis binnen en gijzelden het gezin dat daar woonde. Ze namen de vader van het gezin als gijzelaar mee en reden in zijn blauwe Honda CRV weg. Rond 20.30 uur lieten ze hem in het Duitse Ahaus weer vrij. Ze zetten hun vlucht met de Honda voort, die werd woensdag 26 februari in Münster gevonden.

 

Geadopteerd

Het Algemeen Dagblad sprak met de vader van "Marco" van der Ploeg, die als baby vanuit Brazilië werd geadopteerd. 'We gaan door een hel,' zegt de vader Jouke van der Ploeg, die met zijn gezin op advies van de politie vorige week zijn eigen huis in Harkema ontvluchtte. 'Hij is nu blijkbaar tot alles in staat. De politie wil geen risico nemen. Daarom zitten we ondergedoken. Al zijn we niet bang dat hij ons iets zou willen aandoen.'

Tbs

Marco woonde voordat hij met zijn van school weggelopen vriendin op rooftocht ging bij zijn ouders. Van der Ploeg: 'In het verleden is er ook wel het een en ander gebeurd. Maar waar hij nu mee bezig is, zagen we totaal niet aankomen.' Marco ontspoorde al in zijn jeugd en kwam als jonge dief in een tbs-inrichting terecht. Tijdens een begeleid verlof in Groningen in 2005 ontsnapte hij beroofde direct een tabakszaak in Drachten.

Dominant

De oom van Enise is Rafet Bircan (49). Hij vertelt tegen het AD: 'Enise heeft het al lange tijd moeilijk. Haar moeder is een dominant type. Haar vader, mijn broer, is juist rustig. Hij is ook niet helemaal in orde. Nadat hij trouwde, zag ik hem anders worden. Hij dreef van ons af. Ik was in het verleden de enige die tot Enise kon doordringen, die met haar kon praten. Dat wil ik weer proberen als ze haar straf heeft uitgezeten. We hopen dat ze snel wordt gepakt om de rust in de maatschappij te doen weerkeren.' Het gerucht gaat dat Enise in haar jeugd is mishandeld.