Autobedrijven verdacht van witwassen en fraude

De politie en FIOD hebben maandag 15 doorzoekingen gedaan. Dat gebeurde in een onderzoek naar btw-fraude, het faciliteren van witwassen en valsheid in geschrifte bij de export van auto’s.

350.000 euro

Het gaat om 4 autobedrijven. Onder leiding van het Functioneel Parket hebben ongeveer 175 medewerkers van de FIOD en politie 9 bedrijfspanden en 6 woningen doorzocht. Naast de fysieke en digitale administratie is beslag gelegd op meer dan 500 auto’s, 350.000 euro en 25 bankrekeningen. Er zijn geen mensen aangehouden. 

Leaseauto’s

De 4 verschillende garages zouden tweedehands leaseauto’s hebben verkocht aan buitenlandse autohandelaren tegen grote sommen contant geld. Vanaf 2017 tot en met het 1e kwartaal van 2019 hebben zij vermoedelijk voor ongeveer 120 miljoen euro aan auto’s geëxporteerd.

Ploffers

De auto’s die werden verkocht door de autodealers zijn vermoedelijk op papier geëxporteerd naar fictieve autobedrijven in onder meer Italië, Hongarije en Roemenië. Die fictieve bedrijven worden ook wel “ploffers” of “missing traders” genoemd. Ze zouden op naam staan van een zogenaamde katvanger. In werkelijkheid zouden de auto’s rechtstreeks geleverd zijn aan autohandelaren in Duitsland die de auto’s verkochten op de Berlijnse automarkt.

21 miljoen euro

Indien een bedrijf weet of had moeten weten dat hij levert aan een “ploffer” in het buitenland, heeft hij geen recht op toepassing van het nultarief bij export. Als hij dit toch doet, en ook op zijn btw-aangifte vermeldt, is dat strafbaar. Het btw-nadeel in dit onderzoek wordt berekend op ongeveer 21 miljoen euro. De fiscus gaat dat bedrag naheffen bij de Nederlandse autodealers.

(Foto: archief)