Autodieven met laptop: meer auto’s gestolen

Autodieven slagen er steeds vaker in om de elektronische beveiliging van auto's uit te schakelen. Daardoor is het aantal autodiefstallen voor het eerst in tien jaar weer toegenomen. Dat meldt Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc). De criminelen die auto's stelen, opereren vaker in vaste groepen waarbij de leden die de software kraken een belangrijkere rol krijgen.

Volgens Titus Visser, directeur van AVc, gaat het vaak om internationaal opererende groepen. 'Zo'n organisatie bestaat uit jongens die de auto openbreken, jongens die de software van de motor en elektronische beveiliging kraken en weer anderen die de papieren vervalsen en weer doorverkopen.'

Boordcomputer kraken

Om een auto open te breken, zou niet meer nodig zijn dan een paar seconden. Voor het starten zijn een paar minuten nodig. Daarvoor moeten de criminelen een laptop en een speciale kabel hebben. De kabel met OBD-stekker, die speciaal voor auto's is ontworpen, wordt onder het dashboard ingeplugd. Zo kan een monteur de boordcomputer uitlezen, en kunnen de dieven de startonderbreker en alarmsystemen kraken.

Track and trace

Volgens de AVc werkt een track and trace-systeem, waarmee de auto digitaal gevolgd kan worden, goed tegen diefstal. Dieven kunnen dat systeem echter relatief makkelijk omzeilen door een 'jammer' mee te nemen, die het signaal waarmee de auto getraceerd kan worden verstoord.

Mechanisch slot

Daarnaast raadt de AVc aan om een mechanisch slot op het stuur, gaspedaal of versnellingspook te zetten. Omdat de groepen die de auto's stelen veelal internationaal opereren, zou er ook een internationale aanpak moeten komen.