Autopsie na executie in VS

De executie van een terdoodveroordeelde in de Amerikaanse staat Arkansas is zo problematisch verlopen, dat een rechter tot een autopsie van het lichaam heeft bevolen.

Kreunen voor injectie

Volgens ooggetuigen hoestte en kreunde de 38-jarige Kenneth Williams nog, nadat hij was verdoofd met het slaapmiddel midazolam. Dat meldt de Telegraaf. De rechter wil nu weten of Williams nog bij kennis was, toen hij na de toediening van een slaapmiddel de dodelijk injectie toegediend kreeg. Als dat zo was, kan Williams veel pijn hebben geleden. Getuigen spreken elkaar tegen over de mate waarin de man bewoog en kreunde.

Moord op gevangenisdirecteur

De man was veroordeeld voor de moord op een voormalige gevangenisdirecteur. Hij pleegde zijn daad, nadat hij in 1999 was ontsnapt uit de gevangenis, waar hij al een levenslange straf uitzat voor moord. De staat Arkansas heeft in acht dagen tijd vier terdoodveroordeelden geëxecuteerd.

Houdbaarheid

De serie executies heeft te maken met het verstrijken van de houdbaarheidsdatum van de dodelijke injecties waarmee de vonnissen worden voltrokken, schrijft NRC. Pharmaceutische bedrijven willen niet langer worden geassocieerd met de doodstraf. Vier executies werden in Arkansas overigens al tegengehouden door het Hooggerechtshof.