Autoverhuur helpt georganiseerde misdaad

‘Minimaal twintig Amsterdamse autoverhuurders helpen criminelen met een steeds wisselend wagenpark uit het zicht van de opsporingsdiensten te blijven, stelt de recherche vast. Bij een controle waarbij de politie in de stad voortdurend huurauto’s aan de kant zette als daarin niet overduidelijk toeristen rondreden, bleek liefst negentig procent van de bestuurders een serieus strafblad te hebben. Veel criminelen gebruiken alleen maar huurauto’s en wisselen die voortdurend in voor andere om anoniem te blijven, en moeilijk te traceren.’

Dat schrijft Paul Vugts in Het Parool vandaag.

‘De zeker twintig verhuurbedrijven die criminelen van dienst zijn, nemen contant geld aan (in plaats van slechts pinbetalingen), controleren niet of nauwelijks de papieren waarmee criminelen of stromannen zich legitimeren en schermen de huurders af als de politie naar hen informeert.

Zeker één bedrijf levert daarnaast nog een bijzondere service waarbij alleen criminelen belang hebben. Medewerkers sweepen de auto’s: controleren die op peilbakens of afluisterapparatuur van de recherche.

Inmiddels ziet de recherche dat criminelen ook zelf een verhuurbedrijf opzetten. Wie een autoverhuurbedrijf wil beginnen, heeft nu geen vergunning nodig. De afdeling van de Amsterdamse recherche die zich op beroepscriminelen richt, doet sinds anderhalf jaar onderzoek naar de branche en zint op maatregelen om de autoverhuur aan criminelen in te dammen.

De recherche spreekt met de Bovag over maatregelen, maar de branchevereniging is zeer terughoudend.’

Lees meer in de papieren Parool.