Autoverhuurbedrijf verdacht van witwassen

De politie heeft deze week de drie directieleden van een agentschap van een internationaal opererend Amerikaans autoverhuurbedrijf aangehouden wegens witwassen. Bij de vestiging in Tilburg is sprake van een opvallend grote contante geldstroom, vindt het Openbaar Ministerie.

Cash

De zaak komt voort uit een strafrechtelijk onderzoek van het landelijk parket. Daarin is naar voren gekomen dat het verhuurbedrijf over een periode van ruim twee jaar voor meer dan 750.000 euro cash auto’s verhuurde. Opmerkelijk is dat het moederbedrijf zegt dat contante betalingen al geruime tijd niet meer worden geaccepteerd. Hierdoor is een vermoeden van het witwassen van illegaal verkregen gelden ontstaan.

Het zelfstandige bedrijf in Tilburg verhuurt auto’ s van de internationale onderneming. Bij het hoofdkantoor is door het Openbaar Ministerie de administratie opgevraagd om inzicht te krijgen in de bedrijfsvoering van het Tilburgse agentschap.

Satudarah

Onderzoek in de politiesystemen bracht aan het licht dat betrekkelijk vaak leden van Satudarah worden aangetroffen in auto’s van het verhuuragentschap in Tilburg. In een melding van Meld Misdaad Anoniem is ook het verband gelegd tussen de handel in verdovende middelen, gewapende personen, leden van de Satudarah en auto’s van het verhuurbedrijf.

 

De aangehouden directieleden, twee mannen en een vrouw uit Tilburg en Goirle, zijn deze week door de politie verhoord. In afwachting van de verdere uitkomsten van het onderzoek heeft de officier van justitie besloten hen vooralsnog in vrijheid te stellen.