Avondje politiefuik bij kickboksen

De politie controleerde de ‘vips’ van het vechtgala in de Amsterdamse Passagiers Terminal, zaterdagavond. Zes op de tien waren oude bekenden. Twaalf opgewonden Turken uit Rotterdam arriveren in hun sportieve bolides bij de Amsterdamse Passagiers Terminal, aan de Piet Heinkade, op weg naar hun viptafels rond de ring van kickboksgala United Glory. Terwijl zijn broers zich kwaad maken omdat de politie ze aan de kant heeft gedirigeerd, overhandigt de bestuurder van de voorste sportwagen, een zwarte Maserati, zijn tasje aan een agent. Die telt tienduizend euro aan contanten. Een reportage van Paul Vugts in Het Parool.

Waarmee hij al dat geld zoal verdient? Een jongere broer oppert grijnzend allerhande opties. Tuinbenodigdheden, metaalbewerking, restaurants. De mannen laten zich uiteindelijk gelaten fouilleren en staan toe dat agenten hun auto’s doorzoeken en hun identiteitspapieren natrekken. Meerdere leden van de groep komen voor in de politieregisters, stelt de bemanning van de vraagbaak op het hoofdbureau vast, maar er staan geen zaken open. De Rotterdammers mogen door.
Het is zaterdagavond kort voor aanvang van één van de vechtgala’s die burgemeester Eberhard van der Laan uit de stad wil weren, omdat het in zijn ogen ‘netwerkbijeenkomsten zijn voor criminelen’. De Turken zijn in de fuik gereden van de politie, die onder aanvoering van de sectie Zware Criminaliteit van de recherche een verkeerscontrole houdt op de toegangsweg naar de parkeergarage die de vips is toegewezen.

De recherche en verscheidene ondersteunende politieteams zijn uitgerukt om via de controles en via observaties binnen en buiten te bezien in hoeverre criminelen het gala beheersen. Het Parool loopt mee met de actie, waaruit uiteindelijk blijkt dat 60 tot 65 procent van alle gecontroleerden criminele antecedenten heeft – net zoals vorig jaar bij hetzelfde gala.

Een plukje Belgen, gekleed op het viparrangement, heeft een probleem. De zwarte Audi A5 met lederen interieur waarin zij zojuist zijn gearriveerd, staat in Griekenland als gestolen gesignaleerd en wordt in beslag genomen. De vier moeten straks maar zien hoe ze weer thuis komen.

Een Marokkaans contact van de bekende Amsterdamse crimineel Gwenette Martha heeft verderop net contant een openstaande boete voldaan.

Lees door in Het Parool.