Aydin C. mag worden uitgeleverd naar Canada

De in Canada van afpersing verdachte Aydin C. mag worden uitgeleverd aan Canada als de strafzaak die nu in Nederland tegen hem loopt is afgehandeld. Dat heeft de uitleveringskamer van de rechtbank in Amsterdam besloten.

Gechanteerd

C. wordt in verband gebracht met de dood van het 15-jarige Canadese meisje Amanda Todd. Zij pleegde in 2012 zelfmoord omdat ze online werd gepest en gechanteerd. C. zou hebben gedreigd om naaktfoto’s van haar op internet te zetten. De rechtbank stelt vast dat de feiten waarvoor de uitlevering wordt verzocht zowel naar Canadees en Nederlands recht strafbaar zijn en dat daarvoor telkens een gevangenisstraf van meer dan een jaar kan worden opgelegd.

Strafzaak in Nederland

In Nederland loopt een omvangrijke strafzaak met 39 verschillende slachtoffers, waaronder uit Canada, tegen de man. Advocaat Robert Malewicz vindt daarom dat het strafproces met de door de Canadese autoriteiten gewenste vervolging in Nederland zou moeten plaatsvinden. Verder vindt hij dat de uitlevering moet worden geweigerd omdat Canada hoogstwaarschijnlijk in het omgekeerde geval –  als het een Canadees staatsburger betrof die in 39 zaken in Canada werd vervolgd – deze niet zou overdragen aan Nederland.

Verplichting

De rechtbank oordeelt anders en wijst op het uitleveringsverdrag dat tussen Canada en Nederland geldt. Hierin staat dat er in beginsel een verplichting tot uitlevering bestaat. Wat de raadsman heeft aangevoerd staat deze verplichting niet in de weg. Aangezien Aydin C. de Nederlandse nationaliteit heeft, moet Canada garanderen dat hij – mocht het tot straf komen – hij zijn straf in Nederland kan uitzitten. Uit de schriftelijke garantie van de Canadese autoriteiten bleken volgens advocaat Malewicz nog teveel voorbehouden. De rechtbank erkent de zorg van de raadsman en zal in haar advies aan de Minister van Veiligheid en Justitie aandacht vragen voor de door de Canadese autoriteiten verstrekte waarborg. Nu aan alle voorwaarden is voldaan die worden gesteld aan het verdrag over uitlevering tussen Nederland en Canada kan de uitlevering worden toegestaan, aldus de rechtbank. De officier van justitie heeft al op de zitting aangegeven dat de feitelijke overlevering pas zal kunnen plaatsvinden nadat de rechtbank in eerste aanleg vonnis heeft gewezen in de Nederlandse strafzaak. Deze zaak zal naar verwachting begin 2017 worden voortgezet.

Hier de uitspraak.

Zie ook:

Politie krijgt computer Aydin C. niet gekraakt

Justitie keek mee op computer internetchanteur

Nederlander in verband met zelfmoord Canada