Aydin toch verwikkeld in drugszaak?

Naar aanleiding van het bericht op Crimesite en een artikel in Panorama over de ontvoering van de Nederlands-Koerdische Metin Aydin in Arnhem in oktober 2009 zijn er wat tips bij Crimesite binnengekomen. Eén tipgever stelt dat Aydin wel degelijk verwikkeld was in een affaire met drugshandel. Er zou een link zijn met een cocaïnevangst in Hamburg van 1.300 kilo begin april 2010. Deze drugs waren afkomstig uit Paraguay en verstopt in een container met zaagselbriketten. In die zaak zou onder meer een Turks-Nederlandse man zijn aangehouden.

 

 

De verdwijning van Metin Aydin was weliswaar een half jaar eerder maar de cocaïnelijn liep al geruime tijd voordat de vangst in Hamburg werd gedaan en de lijn bestond al ten tijde van de ontvoering van Aydin.

De bron stelt dat Aydin verantwoordelijk zou zijn gesteld voor de verdwijning van een partij cocaïne die eerder via dezelfde lijn in Europa was binnengekomen. 

Mogelijk liep er dus een (internationaal) onderzoek naar deze cocaïnelijn tegelijk met het onderzoek naar de ontvoering. Dat zou kunnen verklaren waarom de politie niet zo scheutig was met informatie naar de familie, zoals in Panorama wordt beschreven: de politie wilde het onderzoek naar de cocaïnetransporten niet in de weg lopen.

Het Openbaar Ministerie laat weten dat er ‘verschillende scenaro’s zijn onderzocht’ voor de ontvoering van Aydin. Omdat dit te weinig aanleiding gaf om nog verder onderzoek te doen, is dat onderzoek in januari van dit jaar gestaakt.

Zie: Het mysterie van de verdwijning van Metin

Lees meer details in de papieren Panorama van deze week.

Zie ook: Onderzoek verdwijning Aydin stopgezet