OM: Uitbuiting op Zandpad Utrecht

De Koninklijke Marechaussee heeft zaterdag in Utrecht twee Bulgaren aangehouden op verdenking van mensenhandel. De twee verdachten van 26 en 28 jaar hebben vermoedelijk Bulgaarse vrouwen uitgebuit in de prostitutie aan het Zandpad in Utrecht.

Drie vrouwen

Het tweetal heeft vermoedelijk ten minste drie Bulgaarse vrouwen uitgebuit in de prostitutie, aldus het Openbaar Ministerie. De jonge vrouwen moesten al op de dag dat ze aankwamen in Nederland achter het raam staan aan het Zandpad, zo blijkt uit het strafrechtelijk onderzoek. Het overgrote deel van hun inkomsten stonden de vrouwen verplicht af aan de verdachten.

Cayenne

De twee Bulgaren bekostigden hun levensstijl volgens het Openbaar Ministerie volledig met het geld dat de prostituees opbrachten. De verdachten kochten vermoedelijk onder meer een Porsche Cayenne en een Hummer, die hun slachtoffers moesten betalen.

De twee Bulgaarse verdachten werden onder leiding van het Landelijk Parket aangehouden in de woning van een slachtoffer in Utrecht. Ze waren daar waarschijnlijk om inkomsten uit de prostitutie te innen.

Doorzoekingen

De Marechaussee heeft vandaag deze woning doorzocht en de woning van een ander slachtoffer in Utrecht. Daarbij is beslag gelegd op duizenden euro's contant geld, dure horloges en administratie. Daarnaast vonden doorzoekingen plaats op verschillende prostitutieboten aan het Zandpad.

Het Openbaar Ministerie in Utrecht vindt mensenhandel een moderne vorm van slavernij en een misdrijf dat een zeer ernstige inbreuk maakt op de menselijke waardigheid en dat de lichamelijke en geestelijke integriteit van slachtoffers op grove wijze schendt.