Baas bitcoinbeurs aangeklaagd voor verduistering

Mark Karpeles, de voormalige baas van bitcoinbeurs Mt. Gox, is in Japan formeel in staat van beschuldiging gesteld voor het verduisteren van voor miljoenen aan bitcoins. De bitcoinbeurs ging vorig jaar failliet toen de bitcoins verdwenen. Volgens de Japanse autoriteiten verduisterde Karpeles bitcoins voor zo’n 2,4 miljoen euro.

In totaal verdween er voor 255 miljoen euro aan bitcoins uit de beurs. Waar de andere bitcoins zijn gebleven, is onduidelijk.

Mogelijk 5 jaar cel

In de aanklacht wordt hij ook beschuldigd van fraude, meldt persbureau AFP. Karpeles werd vorige maand door de Japanse politie gearresteerd. Hij zit nog altijd vast maar hij kan door de aanklacht een verzoek indienen om tot de rechtszaak op vrije voeten te komen.

Na de verdwijning van de bitcoins beweerde Karpeles dat de bitcoins waren kwijtgeraakt, mogelijk door een hack. Daar werd door experts aan getwijfeld.

Als Karpeles schuldig wordt bevonden, kan hij worden veroordeeld tot vijf jaar celstraf. Zelf ontkent Karpeles alles. Hij zegt zijn saldo niet te hebben gemanipuleerd, en ontkent ook iets met de miljoenenroof van de bitcoinbeurs te maken te hebben.

Lees ook:

Miljoenenroof: eigenaar bitcoinbeurs opgepakt

Silk Road-oprichter wijst naar bitcoin-ondernemer