Baas van marmerblokken-bende gepakt

De Colombiaan Juan Pablo Muñoz Hernández, alias Carlos Ciro, is in Spanje opgepakt. Hij wordt gezien als de leider van een bende die zich bezig hield met grootschalige cocaïnesmokkel, met name verstopt in blokken marmer. In het voorjaar van 2016 werden in België 2 zendingen marmer onderschept met daarin totaal 2500 kilo coke.

Door Timo van der Eng

De blokken marmer met cocaïne die 2 jaar geleden werden ontdekt in België waren afkomstig uit Brazilië. Een partij werd gepakt in Belgisch Limburg, de andere in de haven van Antwerpen. De vondst leidde tot Operatie Blockbuster II waarbij in september vorig jaar verschillende Brazilianen werden opgepakt. Tijdens doorzoekingen in onder andere Rio de Janeiro werden ook met cocaïne gevulde marmerblokken aangetroffen.

Dubbelleven

Bij het onderzoek naar de bende kwam ook de Colombiaan Juan Pablo Muñoz Hernández (36) op de radar van de Braziliaanse politie. Hij wordt ervan verdacht de leider te zijn van de bende die cocaïne vanuit Zuid-Amerika naar Europa verscheepte. Muñoz verbleef echter vooral in Europa, met name in de landen rond de Middellandse Zee. Daar leidde hij leven in grote luxe. Hij verbleef in peperdure hotels, reisde met een privé vliegtuig en was vaak te zien met beeldschone vrouwen en celebrities. Zo tourde hij juli vorig jaar door Griekenland met de Colombiaanse actrice Carolina Guerra, voormalig miss Bogota. Ook verkeerde hij regelmatig in het gezelschap van María Zurita Borbón, directe nicht van de Spaanse koning Felipe IV. Muñoz bediende zich van verschillende identiteiten, deed zich onder andere voor als zakenman en schuwde onder die cover up de media niet. De vermeende drugsbaas zou ook geïnteresseerd zijn in kunst en bezocht regelmatig galleries. Ook deed hij zich voor als manager van kunstenaars en artiesten. Hij is niet de eerste Colombiaanse drugsbaron die juist in de spotlights een dekmantel voor criminele activiteiten zocht. (Tekst loopt door onder de foto’s.)

Muñoz samen met María Zurita Borbón, nicht van de Spaanse koning.
Samen met actrice Carolina Guerra.

Urabeños

Muñoz, geboren in het Colombiaanse Valle del Cauca, is waarschijnlijk zijn criminele carrière begonnen bij de Rastrojos, een criminele groepering die inmiddels niet meer bestaat. Doordat verschillende vooraanstaande leden van drugsorganisaties werden gedood of gearresteerd, wist Muñoz steeds meer macht te vergaren. Volgens Zuid-Amerikaanse media had hij ook banden met de Urabeños, een van de machtigste drugskartels van Colombia.

Overigens werden niet alleen in België, maar ook in Spanje en Italië zendingen marmer met coke gepakt. De drugsbende gebruikte ook andere soort dekladingen, bijvoorbeeld industriële machines.

Een van de blokken marmer in België waarin coke werd gevonden.