Onbekend “slachtoffer” Badr Hari opgespoord

De man die op 12 mei 2012 in de Amsterdamse club Jimmy Woo zou zijn mishandeld door Badr Hari is door de politie opgespoord. Dat bleek tijdens de behandeling van de feiten in de Jimmy Woo-zaak, één van de acht zaken waarvoor Badr Hari deze week terechtstaat. In deze zaak is Badr Hari verdacht van openlijke geweldpleging. De politie beschikte alleen over bewakingsbeeld waarop Badr Hari te zien is die lijkt te vechten, maar met wie was tot nu onbekend. De rechtbank zal in de reeks mishandelingszaken vele getuigeverklaringen moeten wegen.  

Door @Wim van de Pol

Meisje

Ter zitting bleek dat de politie het Jimmy Woo-"slachtoffer" inmiddels heeft gesproken. Deze zegt geen aangifte te willen doen. In verklaringen zegt hij dat hij in de club een meisje aansprak waar haar vriend zich over opwond. Volgens hem kwam Badr Hari er toen bij als 'een mediator'. Hij zegt tegen verschillende mensen te hebben geschreeuwd en gescholden, ook tegen Badr Hari. Daarna kreeg hij klappen en trappen en duwde iemand een gebroken glas in zijn gezicht.

Glas

Hij zegt niet te weten wie hem de klappen en trappen verkocht en ook niet wie het glas in zijn gezicht duwde. Een portier van een bewakingsbedrijf heeft als enige getuige verklaard dat het Hari was die het slachtoffer met het glas bewerkte. Hari's advocaat Marnix van der Werf noemt de verklaringen van deze getuige 'tegenstrijdig'. 'Ze verschillen als dag en nacht van elkaar', zei hij. Deze portier zei eerst dat Badr een kopstoot gaf en een glas stuk sloeg op een hoofd. In een latere verklaring weet hij niet meer of het een kopstoot of een vuistslag was. Hij hield wel overeind dat hij Badr Hari met een glas zag slaan.

Overstuur

Badr Hari zelf heeft verklaard dat één van zijn vrienden wilde slaan en dat hij dat verhinderde waarbij een glas dat zijn vriend in zijn hand had brak omdat Badr het tegen wilde houden. Het slachtoffer heeft gezegd dat hij tien minuten na het incident een telefoongesprek heeft gevoerd met Badr Hari waarin 'alles' zou zijn uitgesproken. 'Hee gap je was overstuur', zou Badr hebben gezegd. Van der Werf wilde weten of andere personen die op het beeld lijken te vechten nog zullen worden vervolgd. De officier van justitie liet weten dat 'er nog geen vervolgingsbeslissing over was genomen'.

Serieuze fantasie

Hari wordt ook verdacht zijn ex-vriendin in 2011 elkaar te hebben geslagen in haar appartement in de hoofdstedelijke Spuistraat, alsmede haar huisraad. Ook zij wilde geen aangifte doen tegen Hari maar heeft de politie wel één en ander verteld. Hari zou door het lint zijn gegaan nadat zij het aanlegde met een collega-kickbokser. Ze wil geen aangifte doen omdat ze rust wil. Ze zei Badr 'in basis een goede man' te vinden. De agressie zou volgens haar komen door iets in zijn jeugd en de invloed van drank en drugs. Badr Hari zelf heeft deze mishandeling ontkend en gezegd dat zijn ex 'serieuze fantasie' heeft.

Blinq

Deze zelfde toenmalige vriendin was aanwezig toen zij in februari 2010 aan de deur kwam bij Club Blinq in Amsterdam, met Badr en drie vrienden. De portier weigerde het groepje toegang omdat iemand sportkleding droeg. Daarop begon een 'kleine' metgezel van Badr Hari met een boksbeugel op de portier in te slaan. Getuigen beschreven de vechtpartij als drie mannen die de portier professioneel in elkaar sloegen. De vriendin van Badr Hari zegt niets van de vechtpartij te hebben gezien en zich met Badr te hebben verwijderd van de club. Hari zelf zegt niet te hebben deelgenomen aan het gevecht.

Oogkas

Volgens het Openbaar Ministerie is deze mishandeling in vereniging gepleegd en het lijkt het erop of Badr in ieder geval toestemming heeft gegeven. De portier heeft uiteindelijk geen aangifte gedaan en geen verklaring tegen Badr Hari ingediend. Hij was zwaar verwond: een deel van zijn oogkas bevond zich achter in zijn schedel. In een brief zegt hij dat hij niet meer weet wie de daders zijn. Voor de rechter-commissaris zei hij Badr Hari niet te hebben gezien. Vaststaat dat Badr Hari hem een bedrag heeft betaald, niet om schuld te bekennen maar om er van af te zijn.

Danny K.

Een rechter concludeerde dat het in tapgesprekken erop lijkt dat Danny K. en Dick V. – verdachten in een andere zaak – wilden bemiddelen met de portier. 'Ik ben effe voor die Lange bezig geweest', zegt V. tegen K. (…) Hij hoeft zich geen zorgen te maken alles is geregeld.' In een gesprek met Badr zegt V.: 'De petten kunnen altijd nog wat doen'. 'Ja dat weet ik', antwoordt Badr.

Uitglijder

De rechter wilde van Hari antwoord op de vraag waarom iemand met zijn statuur niet heeft voorkomen dat zijn vrienden een portier in elkaar sloegen. Maar Badr bleef zwijgen. Hij motiveerde dat wel: 'Als je ziet wat in de afgelopen jaren mensen over mij hebben geschreven wat niet waar was. Er is veel verzonnen. Alles ligt op straat. Alles wat ik zeg wordt gewogen en erger gemaakt. Al die mensen die hier zijn willen mij een uitglijder zien maken. Daarom wil ik niks zeggen. Zonder pers had ik u graag te woord gestaan.' 

Kopstoot

Hari wordt ook verdacht van het geven van een kopstoot aan de stiefbroer van de genoemde ex-vriendin in de Kleine Cooldown, die is opgenomen op bewakingsbeeld. Ook legt het OM hem ten laste in 2012 een 55-jarige vrouw over het been te hebben gereden met de auto. De vrouw raakte daarbij ernstig gewond op meerdere plaatsen aan haar onderbeen. Het ongeval gebeurde in de drukte van de Albert Cuyp-markt rond 16.45. Hari reed daar met de auto omdat hij iets af moest geven bij een kraam, hetgeen daar vanaf 16.30 in principe is toegestaan. Hij zei dat hij heel langzaam reed en de vrouw niet had gezien.   

Vrijdag behandelt de rechtbank de feiten in de mishandelingszaak van Club Air, waarin de broer van Badr Hari zal getuigen. Daarna zal de rechtbank de feiten van de mishandeling van Koen Everink op een rij zetten. Donderdagmiddag zijn politiemensen gehoord over de nieuwe foto van de toiletbril in de skybox van de Arena.   

Alle berichten over de zaak.