Badr Hari wil vrijspraak

De verdediging van Badr Hari heeft vrijspraak gevraagd. Dat bleek vandaag op de tweede dag van het proces tegen de kickboxer. Advocaten Ficq en Van der Werf fileerden stelselmatig het bewijs dat gisteren door het Openbaar Ministerie naar voren was gebracht. Ze hadden stevige kritiek op het technisch sporenonderzoek en vinden dat de meeste getuigen, waaronder Koen Everink, onbetrouwbare verklaringen hebben afgelegd.

 

 

In het proces tegen Badr Hari is sprake van 'trial by media', betoogde zijn advocaat Benedicte Ficq vanochtend op de tweede zittingsdag. Badr wordt volgens Ficq in bepaalde media telkens neergezet als een 'laffe, rottige, vuile klootzak'. Zijn kans op een eerlijk proces zou daarmee verkeken zijn. 

Ficq bekritiseerde ook het technisch sporenonderzoek door de Amsterdamse politie. De skybox werd schoongemaakt voordat de forensische opsporing hem betrad. Kledingstukken van slachtoffer Koen Everink werden per ongeluk vernietigd. Personeel van de Arena liep in en uit de box.

Everink

Ficq ging verder in op de verklaringen van Koen Everink, die volgens haar onbetrouwbaar zijn. Ze betoogde dat Everink in feite helemaal niet weet wie hem mishandeld heeft. Tijdens een getapt telefoongesprek in het ziekenhuis heeft Everink dat ook verteld aan een vriend. Maar bij de politie heeft hij met steeds grotere stelligheid beweerd dat Badr de klappen en schoppen uitdeelde. Volgens Ficq had Everink 12 bacardi-cola gedronken en heeft hij geen duidelijke herinnering aan de gebeurentissen, maar vult hij die aan met fictie. 'Hij wil dat Badr hangt', aldus Ficq.

Onbetrouwbaar

Ook mede-verdachte Ferhat Y. is onbetrouwbaar volgens Ficq. Hij beriep zich aanvankelijk op zijn zwijgrecht maar toen Hari hem beschuldigde de zwaarste klappen te hebben uitgedeeld, ging hij tegen Badr verklaren. Andere getuigen, zoals Saskia Martens, die zich in de skybox bevond, zouden alleen iets uit hun ooghoek hebben waargenomen. 'Bovendien onder invloed van cocaine en alcohol', aldus Badr's raadsvrouw.

Discotheken

Badr's tweede advocaat, Marnix van der Werf, nam de verdediging van de overige beschuldigingen voor zijn rekening. De mishandelingen in Jimmy Woo, Blinq en andere discotheken, waren volgens hem allemaal gebaseerd op zwakke getuigenverklaringen, die niet werden ondersteund door technisch bewijs.