Badr Hari belooft beterschap

De rechtszaak tegen Badr Hari en zijn medeverdachte is geëindigd met de plechtige belofte van de – volgens het Openbaar Ministerie – hoofdverdachte Badr Hari dat hij zich voortaan zal beheersen. Badr Hari zei: 'ik kan u vertellen dat u mij hier nooit meer ziet. (..) ik sluit voor mijzelf een periode af. Ik heb geleerd van deze periode. (…) Mijn kracht was mijn zwakte.' 

Werkstraf

Badr Hari en medeverdachte Ferhat Y. zijn verdacht van zware mishandeling tijdens Sensation White 2012 en Hari nog van andere mishandelingen in het Amsterdamse uitgaansleven. Zijn advocaat Bénédicte Ficq stelde voor dat Hari zich onder behandeling wilde stellen en bereid was werkstraffen op zich te nemen. Hari zou sowieso bereid zijn zich in Amsterdam-West te gaan inzetten om te proberen jongeren van geweld en criminaliteit af te houden. Volgens Ficq is er al door meerdere projecten interesse getoond voor een inspanning door Badr Hari. Eerder bood Hari al excuses aan, aan de slachtoffers. De advocaat van slachtoffer Koen Everink liet weten een schadevergoeding van 63.000 euro van de verdachten te vorderen. 

 

Schuld

De officieren van justitie wijzen echter werkstraffen of een geldboete resoluut af omdat dit volgens hen in geen verhouding zou staan met de ernst van de feiten. Het Openbaar Ministerie wil ook niets weten van de klacht van Hari dat hij al door de media is veroordeeld zonder dat er naar de werkelijke feiten is gekeken. 'Wij krijgen de schuld van alles', sprak Rob Kloos. 'Wij krijgen er zelfs de schuld van dat Badr Hari de verkeerde kleren en schoenen inleverde' (voor het onderzoek). 

Medeplegen

Aan de rechtbank is nu de zware taak om de precieze toedracht van de verschillende mishandelingen uit te pluizen. Dat zal geen sinecure zijn, omdat met de feiten uit het dossier de ware toedracht niet meer kán worden herhaald. In hoeverre de mishandelingen dan voor de verdachten strafbaar zal worden geacht zal geen gemakkelijke redenering worden. Eerder liet het Openbaar Ministerie de klacht van poging tot doodslag al vallen. Voor de mishandeling in de Arena zou een veroordeling van medeplegen, zonder dat precies duidelijk wordt wie welke verantwoordelijkheid heeft, heel goed in de rede kunnen liggen, De rechtbank stelde maandag meer tijd dan de normale twee weken nodig te hebben om tot een uitspraak te komen. Op 21 februari is de uitspraak pas. 

Alle berichten over de zaak.