Badr Hari en Ferhat Y. vrijgelaten (UPDATE)

De rechtbank in Amsterdam heeft Badr Hari en Ferhat Y. op vrije voeten gesteld. Hari moet zich wel aan bepaalde voorwaarden houden. Hij mag onder meer geen contact zoeken met slachtoffers en getuigen. Badr Hari werd verdacht van poging tot doodslag, maar in een korte verklaring zei de rechtbank dat er eerder sprake is van zware mishandeling. Het Openbaar Ministerie reageerde vrijdag op het lange pleidooi van de advocaten van Badr Hari van vorige week. Volgens officier van justitie Hetty Hoekstra is Badr Hari door alle media-aandacht niet in zijn recht op een eerlijk proces geschaad. 

 

 

Hij heeft zelf ook gesproken met De Telegraaf en bewust gelogen over de mishandeling in de Amsterdam Arena van afgelopen juli. Het OM wijst ook de beschuldiging van de hand dat er is gelekt naar De Telegraaf.

 

Hoewel het een pro forma-zitting is waar geen inhoudelijke behandeling plaatsvindt ontstond tussen OM en verdediging toch een wisseling van standpunten over de kern van het bewijs.

Waar advocaat Ficq de getapte telefoongesprekken van slachtoffer Koen Everink gebruikte om te bewijzen dat hij niet heeft gezien dat Hari hem mishandelde probeerde Hoekstra nu juist het tegendeel te doen.  

Ze zei verder dat de kleding van Koen Everink niet is onderzocht op sporen omdat personeel van het ziekenhuis de kleding had verknipt en weggegooid. Daardoor was die gecontamineerd en ook definitief weg omdat containers in het ziekenhuis dagelijks worden afgevoerd. 

Het OM vindt dat Hari niet op vrije voeten moet komen omdat hij dan zou kunnen vluchten naar Marokko. Daar is hij veilig is omdat hij een dubbele nationaliteit heeft.

Na het OM kregen de advocaten weer het woord. Advocaat Bénédicte Ficq reageerde op het OM met de uitdaging om met een tapgesprek te komen waar letterlijk uit blijkt dat Hari Everink mishandelde; ‘dat is er niet’, zei ze. Ook blijkt nergens uit, aldus Ficq, dat Hari Everink tegen het hoofd of tegen het lichaam trapte, waardoor poging tot doodslag nooit kan worden bewezen. 

Badr Hari zelf vroeg excuses voor de klap die hij Everink heeft gegeven. Hij zei bang te zijn voor een hetze, die volgens hem ook door de aangevers wordt gevoerd. Hij vroeg om ‘een laatste kans.’

Met dank aan verslaggevers Saskia Belleman (Telegraaf) en Nikki Sterkenburg (Quote) op Twitter.