Badr Hari en Ferhat Y. wijzen naar elkaar

Voor de Amsterdamse rechtbank geven de twee verdachten van de mishandeling van Koen Everink elkaar de schuld. Maandagmorgen bepleitte advocaat Warmolt Tonckens de zaak van zijn cliënt Ferhat Y. (foto). Hun onderlinge verhouding lijkt niet geweldig te zijn. In de rechtszaal negeren ze elkaar volledig. Tonckens meent, net als de advocaat van Badr Hari dat slachtoffer Everink niet duidelijk is over wie hem geslagen heeft. Bovendien zegt Y. Everink juist te hebben willen beschermen.

Nepgesprekken

Volgens Tonckens had Badr Hari door dat zijn telefoon werd afgeluisterd en voerde hij daarom 'nepgesprekken' waarin hij de waarheid verdraaide. En als het waar is dat Everink Badr's vriendin Estelle Cruijff beledigde, waarom zou Badr de hem vrijwel onbekende Ferhat vragen samen Everink aan te pakken. Tonckens vindt dat 'onlogisch'. De twee waren overigens door wederzijdse kennis Peter Steenbakkers uitgenodigd. 

Schaapachtig

Volgens Tonckens is de getuige Saskia die met Everink aan de bar stond onbetrouwbaar omdat ze coke had gebruikt. En volgens hem blijkt uit tapgesprekken dat Everink ook niet meer precies wist wie hem geslagen had. Maar voor Tonckens is duidelijk dat Badr in ieder geval heeft geslagen. Hij verwees naar een anonieme getuige die zei dat na afloop van het incident Badr schaapachtig stond te kijken met een theedoek rond zijn hand gewikkeld.

Tonckens klaagt erover dat de sfeer van de politieverhoren bij Badr Hari anders was dan die van zijn cliënt. Bij Badr Hari leek het een 'onderonsje' terwijl de politie Ferhat Y. zeer scherp ondervroeg. Hij stelde dat Badr en Y. elkaar helemaal niet kenden en zelfs 'uit twee werelden' afkomstig zouden zijn. 

Tegen Ferhat Y. is 20 maanden cel geëist, tegen Badr Hari 4 jaar.   

Alle berichten over de zaak.